İmza törenine katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, protokolün; çocukların üstün yararını gözeten, onların okullaşmaya dönük ilk adımlarını destekleyen ve güçlendiren bir içeriğe sahip olduğunu belirtti. Anaokullarının, BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında da yer aldığını anımsatan Bakan Yanık; “Okul öncesi eğitimin; çocukların bilişsel ve ruhsal eğitimleri, gelişmeleri için son derece önemli olduğunun farkındayız. 3 ila 5 yaş arasındaki çocukların zeka ve beceri gelişimi için olduğu kadar; sosyalleşme, birlikte hareket etme, paylaşma, dayanışma, fedakarlık gibi meziyetlerin edinilmesinde de anaokulu eğitiminin bir fark yarattığını tespit etmek mümkün. Eğitimin oyunla buluşturulup desteklendiği bu dönem, kişiliğin şekillenmesi, öğrenme merakının ve hazzının geliştirilmesi açısından da en hassas evre olarak sayılıyor. Ailelerimiz çocuklarını resmi bir anaokulu ya da ana sınıfına kaydetmeleri halinde, ilgili okula ödemekle mükellef oldukları ücret, Bakanlığımız tarafından, Milli Eğitim Bakanlığımıza doğrudan ödenecek. Ailelerimizin herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmayacak. Ailelerimizin yapması gereken tek şey var; çocuklarını anaokuluna kaydettirmek. Sonrasını iki bakanlığımız organize edecek” dedi.

İki Bakanlığın okul öncesi eğitime erişimi teşvik etmekle ilgili çok önemli bir protokole imza attıklarını belirten Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de ülkelerin en önemli sermayesi olan beşeri sermayenin niteliğini artırmada en önemli enstrümanın eğitim olduğunu dile getirdi. Bakan Özer; “Tüm bilimsel literatürün de ortaya koyduğu gibi okul öncesi eğitim politikası ekonomik maliyeti en düşük olmasına rağmen uzun vadeli getirisi en yüksek olan bir eğitim politikasına karşılık gelmektedir. Okul öncesi eğitimin önündeki erişim engelleri, daha sonra eğitimin ilerleyen kademelerinde önümüze okullar arası başarı farkı olarak yani eğitimde fırsat eşitliğini zedeleyen bir enstrüman olarak karşımıza çıkmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Alınan kararlar ve yapılan yönetmelik değişiklikleri ile ilkokul ve okul öncesi eğitimde önemli adımlar atıldığını belirten Özer’in açıklamasına göre; protokol doğrultusunda sağlanacak destekle 1 milyon çocuk, okul öncesi eğitime eriştirilmiş olacak.