15 Şubat 2022 Salı günü, 82 yaşındaki şehit annesi Ş.M.’yi arayarak kendilerini savcı ve komiser olarak tanıtan dolandırıcılar; operasyon yaptıklarını, FETÖ terör örgütünün kimlik bilgilerini ve banka hesap bilgilerini ele geçirdiğini, bankada bulunan hesaplarını FETÖ terör örgütünün boşaltacağını söyleyerek ikna ettikleri yaşlı kadının 600 bin lirasını almışlardı. Ş.M.’nin şikayeti üzerine harekete geçen Akşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği ekipleri, yaptıkları detaylı çalışma ve kamera araştırmasında şüphelilerin 4 kişi olduklarını belirlemişti.

Şüphelilerden birinin kimlik bilgilerinin belirlenmesi ve Ilgın’da bir otelde kaldığının tespit edilmesi üzerine Ilgın’a giden Asayiş ekibi, otel görüntüsünde şüphelilerin 4 kişi olduklarını tespit ederek kimlik bilgilerine ulaşarak bilgileri, Akşehir Cumhuriyet Başsavcılığı ve Konya İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ile paylaştı. Akşehir Cumhuriyet Başsavcılığı şüpheliler hakkında teknik takip başlatarak haklarında yakalama kararı çıkardı.

Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği’nin, şüpheli şahısların İstanbul plakalı bir araçla Adana istikametine gittiğini tespit etmesi üzerine bilgilendirilen Adana İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekibi, il girişinde durdurduğu araçta bulunan Abdülkadir A., Ahmet Ç. ve İsa B.’yi gözaltına aldı. Araçta ve şüphelilerin üstünde yapılan aramada ele geçirilen 597 bin 500 liraya el konuldu.

Diğer taraftan, araştırmalarını sürdüren Akşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği ekipleri şüphelilerin Akşehir’e 9,11 ve 15 Şubat tarihlerinde olmak üzere 3 kez geldiklerini belirleyerek görüntülerini Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ile paylaştı. Araçta bulunmayan 4. şahsın Suriye uyruklu Ahmad El A. olduğu ve Tarsus’ta ikamet ettiğinin belirlenmesi üzerine Akşehir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla Tarsus İlçe Jandarma Komutanlığı’nca gözaltına alınan şüpheli de Konya Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği’ne getirildi.

Daha önce de bir başka vatandaşı dolandırmışlar

Akşehir Asayiş Büro Amirliği ekipleri, yaptıkları çalışmalar ve kamera araştırmasında şüphelilerin buluşma noktasına bir kaç kez gelip etrafı gözlediklerini, daha sonra para dolu çantayı alarak gittiklerini kameralardan tespit etti. Kamera kayıtlarından şüphelilerin; Ş.M.’den 11 Şubat 2022 tarihinde de bir miktar para dolandırdıkları, 9 Şubat 2022 tarihinde ise M.K. (72) isimli vatandaştan 10 bin ABD Doları aldıkları belirlendi. Araçta ele geçirilen para, Akşehir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla banka hesabına yatırılarak mağdur Ş.M.’ye teslim edildi.

Sorgulamalarının ardından Akşehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve Savcılıktaki işlemlerinin tamamlanması sonrasında da tutuklama talebi ile Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen 4 şüpheli, nitelikli dolandırıcılık suçundan tutuklanarak Cezaevine teslim edildi.