Düşük faizli ‘Nefes Kredisi’ küçük işletmelere nefes aldırdı. Orta ve büyük ölçekli işletmelerin kredi için başvurdukları kamu bankalarıysa, sundukları faiz oranlarıyla nefes kesiyor.

Bankaların kredi faiz oranlarını yüzde 30’dan başlattıkları, kredi için başvuran şirketin mali yapısına göre bu oranın yüzde 40’a kadar çıktığı söyleniyor. İktisat bilimine göre bu oranlarla kredi kullanan bir şirketin kazanç elde etmesinin pek mümkün olmadığı, yatırım yapmasının ise neredeyse imkansız olduğu aşikar.

Fiyatı Dolara bağlı olmayan mallara zam yapılmaması için piyasa kontrol ediliyor. Döviz üzerinden yapılmış kira sözleşmeleri de bugünden itibaren 30 gün içerisinde Türk Lirası’na çevrilecek. Hal böyleyken,  amme alacaklarına uygulanan tecil faizinde değişiklik yapılarak, devlete olan borçlarımızın yıllık bazda yüzde 12 olan faiz oranı yüzde 22’ye yükseltildi. İşletmeler bugünlerde TL borçlarının artan faizi, döviz kurundaki dalgalanmalar ve kredi faizlerindeki yükselişi bir arada göğüslemek durumundalar.

Ya kredi kullanmamak için borç ertelemesine gidecek ve stoğa çalışmadan azar azar üretecekler ki bu durumda işçi çıkartmak zorunda kalanlar olacak ya da yatırımı unutup az kazançla yetinerek bu süreci atlatacaklar. Yani derin nefes alıp, bekleyecekler.

 Elbette böyle zamanlarda küçülmek yerine pazarlama ve ihracatla durumu fırsata çevirmeyi bilen sektörler ve firmalar da olacağını göz ardı etmemek gerek.