Sulu tarım destekleri sonrasında, sadece hububat ekimiyle sınırlı olan Konya Ovası’nda artık mısır, şeker pancarı, çilek, meyve ağaçları, ceviz, badem, yer fıstığı, adaçayı, sahlep, trabzon hurması, üzüm, kekik, ahlat ve alıç gibi birçok endemik bitki de yetişmeye başladı.

Konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada; birçok tarımsal yatırımı Konya iliyle buluşturan Büyükşehir’in depolar kurarak, mevsimlik işçilerin ihtiyaç duyduğu suyu da temin ettiği hatırlatıldı. Açıklamada, tarımsal sulama alanında toplam 12 milyon lira harcayan Büyükşehir Belediyesi’nin, 10 bin 460 dekar araziyi daha sulamaya açmayı ve bin 100 çiftçi ailesini bu tesislerden yararlandırmayı hedeflediği bilgisine yer verildi.

Sulama Yatırımları

Ilgın’da inşa edilen Eldeş Göleti ve Kapalı Sistem Sulama Tesisi ile 5 bin dekar alan sulanabilecek. Yine Ilgın’da yapımı tamamlanan Çatak Göleti ve Kapalı Sistem Sulama Tesisi de 660 dekar alanın sulanmasını sağlıyor. Ayrıca Beyşehir Fasıllar, Doğanhisar İlyaslar, Seydişehir Yaylacık ve Hüyük Göçeri Mahallelerindeki göletler onarılarak çiftçilerin hizmetine sunulurken; Beyşehir Fasıllar Hayvan İçme Suyu Göletinin onarımıyla bin 200 büyükbaş ve 2 bin 500 küçükbaş hayvanın da su ihtiyacı karşılanıyor. Yapımı devam eden Ilgın Bulcuk Göleti tamamlandığında da 460 dekar alan sulamaya açılmış olacak.

Suya ihtiyaç duymayan ağaçlar

Büyükşehir tarafından 38 bin 100 ağaç dikilerek ekolojik sisteme katkı sağlanırken; 2 bin 100’ü kendini yenileyebilen, ilk olarak 16 litre su verildikten sonra ömür boyu bir daha su verilmesine gerek kalmadan ağaçların yetişmesini ve büyümesini sağlayan bitki destek ünitesi de Konya’ya kazandırıldı.