Bakanlığa bağlı tüm genel müdürlükler, bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlar ve başkanlıklardan oluşan 27 birimin yaptığı sunumlar ve açıkladığı 2022-2023 hedefleri sonrası ortaya çıkan Sonuç Bildirgesini kamuoyuna açıklayan Bakan Kurum; İstişare Toplantısı’nda kısa, orta ve uzun vadeli yeni hedefler belirlediklerini, tüm sektörleri yakından ilgilendiren stratejik kararlar aldıklarını söyledi.

Açıklamaya göre; İklim Kanunu’nun hazırlıkları 6 ay içinde tamamlanacak, İller Bankası’ndan Belediyelere 37 milyar lira kaynak aktarılacak, Bakanlık tarafından da elektrikli ve hibrit motorlu araçlar hibe edilecek. Yeniden kullanılabilen ambalajlar için geliştirilmiş Depozito Yönetim Sistemi yaygınlaştırılacak. Yeni binalarda asgari enerji performansı da C’den B’ye yükseltilecek. Konutlarda kullanılan suyun daha tasarruflu tüketilmesi amacıyla sıhhi tesisat projelerinde lavabo musluk debilerini sınırlandırılmasıyla lavabolarda kullanılacak sudan yaklaşık yüzde 25 tasarruf sağlanacak.

Sonuç Bildirgesi 11 Maddeden Oluşuyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın resmi internet sitesinden kamuoyu ile paylaşılan sonuç bildirgesinde yer alan maddeler, şöyle sıralanıyor:

*İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında; sera gazı azaltım, uyum faaliyetleri, yasal düzenleme ve afet önleme çalışmalarına öncelik verilecek. Türkiye Ulusal İklim Portalı ile 81 şehrin tamamında, tüm doğal alanlar ve şehir merkezlerinde iklim uyarı sistemleri kurulacak.

*Mücadele çerçevesinde şehirlere yeşil finansman olanakları artırılacak. Hava Emisyon Yönetim Portalı kapsamında izlenen sanayi tesisleri arasından, kirletenlerden elde edilen gelir, temiz üretim teknolojilerini kullanan sanayi tesislerine teşvik olarak verilecek. Akıllı ürün pazarı olarak nitelendirilen Dijital Expo, 365 gün çalıştırılarak yeşil yatırımcının iş yapması sağlanacak. Yenilenebilir Enerji Yatırım Portalı da yıl içerisinde tamamlanacak.

*Dönüşümü ve tasarrufu esas alan döngüsel ekonomi modeline geçilecek. Sıfır atık uygulamalarının tüm sektörlerde yaygınlaşması için gerekli destekler artırılacak. Tek Kullanımlık Plastiklerin kullanımı ise azaltılacak. Atık sudan hidrolik enerji, arıtma çamurundan biyogaz elde edilecek.

*Çevre etiketi sistemi yaygınlaştırılarak çevre dostu ürün ve hizmet sektörlerinde Türkiye’nin rekabet gücü artırılacak.

*İklim dostu yeşil binaların yapımına öncelik verilecek ve teşvik edilecek. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde 600 bin konutun dönüşümü, iklim dostu uygulamalarla gerçekleştirilecek. 45 ilde bulunan 80 tarihi kent merkezine araç girişi sınırlandırılacak ve kömür kullanımı kısıtlanacak. Yenilenebilir enerji kullanan “Neredeyse Sıfır Enerjili Bina” konseptine aşamalı olarak geçilecek. En az yüzde 5 oranında yenilenebilir enerji kullanımı zorunlu hale getirilecek. “Yerli ve Milli Yeşil Bina Sertifikası” hayata geçirilecek. Ruhsat aşamasında sunulan mimari projelerde, Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamındaki biriktirme ekipmanları ve geçici atık depolama alanlarının yerlerinin gösterilmesi ile peyzaj projelerinde, damla sulama gibi yöntemlerin kullanılması ve az su isteyen bitkilerin seçilmesi zorunlu olacak.

*Döngüsel ekonomi kapsamında sanayi tesislerinden çıkan atık ısı geri kazanılarak ev ve işyerlerinin ısıtma kaynağı olarak yeniden kullanılacak.

*Hava kirliliğini azaltacak olan “İklim Dostu Karbon Nötr Şehir Projesi” hayata geçirilecek, ülkenin belirli noktalarında düşük emisyon bölgeleri oluşturulacak. Fosil yakıt tüketen araç kullanımı azaltılırken mikromobilite, bisiklet ve scooter kullanımı gibi çevreci yatırımlar artırılacak. Yerli ve milli NEFES Yazılımı ile 81 şehrin dijital ikizleri üzerinden hava kalitesi değerleri tespit edilecek.

*Ülkedeki tüm kirlilikle mücadele eylemleri, tek merkezden yönetilecek. Kirletici kaynaklarla hava, deniz, su ve toprak gibi tüm alıcı ortamların verileri Sürekli İzleme Merkezi’nde toplanacak.

*Yeşil kalkınma hedefine dair tüm projelerde gençlere öncelik verilerek tüm sektörlerde yeşil istihdam artırılacak. 209 üniversiteden 20 bin iklim elçisi belirlenecek ve iklim değişikliğiyle mücadele, öğrencilerle birlikte gerçekleştirilecek. Gençlerin doğa koruma faaliyetlerine katılımlarının sağlanması için iklim değişikliği tabanlı oyun altyapısı oluşturulacak. Ülkeye ve dünyaya faydalı oyun yazılımları üretmelerinin önü açılacak, bu yazılımlara Bakanlık tarafından finans desteği verilecek.

*Doğal afetlerle mücadele için sürdürülebilir arazi yönetim modeline geçilecek. obrukların en çok görüldüğü Konya-Karaman bölgesinde uygulaması başlatılan Sürdürülebilir Arazi Yönetimi (SAY) Projesi kapsamında; toprak altı ve damla sulama sistemleri, ülkenin tamamında uygulanacak. Sellerinin başladığı havzalarda sel kontrol projeleri hayata geçirilecek.

*Yeşil kalkınma devriminin vatandaşlara ve gelecek nesillere anlatılması için eğitim, farkındalık ve kapasite geliştirme çalışmaları yaygınlaştırılacak. 10 milyon vatandaşa çevre, iklim ve yeşil kalkınma eğitimi verilecek. Özellikle gençlere ve çocuklara yönelik iklim dostu projelerle; kitap, dergi, film, sıfır atık ve iklim müzesi, dijital çevre ve çocuk akademisi, mobil uygulama, sosyal medya çalışmaları ve etkinliklerle 84 milyon vatandaşın Yeşil Kalkınma’yı tanıması ve katkı sunması sağlanacak.