Orman yangınlarının artma olasılığına karşı gerekli önlemlerin alınması için daha önce Valiliklerin talimatlandırıldığı hatırlatılan Genelgede; yaz mevsimi ve tatil sezonu olması sebebiyle vatandaşların yoğun bir şekilde mangal, semaver veya ocak yaktıkları, bu durumun da hava sıcaklığı ve kuru ot/çalılık miktarına bağlı olarak orman yangınlarında artışa neden olduğu belirtildi.

Artan orman yangınları ile birlikte daha önce alınmış tedbirlere ilave olarak alınan yeni tedbirler şöyle:

*Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde Görevlilerin Görecekleri İşler Hakkındaki Yönetmeliğin 32. maddesinde; Vali ve Kaymakamların başkanlığında Orman İşletme Müdürü/Bölge Şefi, Emniyet Müdürü ve Jandarma Komutanından oluşacağı belirtilen Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonlarının acilen toplanması sağlanacak. Komisyonlara, yönetmelikte belirtilen üyelerin yanı sıra ilgili Belediye ve İl Özel İdaresi temsilcileri ile ihtiyaç duyulan diğer kurum ve kuruluş (meslek odaları vb.) temsilcileri de katılacak.

*İl/ilçe sınırları içerisindeki ormanlık alanların civarında yer alan ve yakınlığı nedeniyle orman yangınlarına neden olabilecek (özel mülkiyete konu araziler de dahil) yerlerden mangal, semaver, ateş yakılabilecek olanlar ile yasak olan yerler; bu komisyonlar tarafından, Orman Kanunu’nun 76. maddesinin (d) bendi göz önünde bulundurularak en geç 15 Ağustos 2020 tarihine kadar belirlenecek ve haritalandırılacak.

*Bu yönde alınan kararlar, kamuoyuna ilan edilecek. Ormanlık alanlarda yetkili kurumlarca belirlenmiş olan mangal, semaver, ateş yakılabilecek mesire yerleri ile tabiat parklarının vatandaşlara duyurulması sağlanacak.

*Ormanlık alanlar ile ormanlık alanların civarında izin verilen yerlerde (ormanlık alanlarda önceden belirlenerek ilan edilen kamp yerleri hariç) 31 Ekim 2020 tarihine kadar mangal, semaver, ateş yakılmasına saat 20:00’dan sonra müsaade edilmeyecek.

*Orman Kanunu’nun 76. maddesinde yer alan “Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak yasaktır” hükmü uyarınca; belirlenmiş tescilli piknik ve mesire alanları dışında kalan yerlerde mangal, semaver, ateş yakılmasına müsaade edilmeyecek, avcı ve çobanların ateş yakması önlenecek.

*Başta ormanlık alanların civarındaki yerler olmak üzere, anız veya bitki örtüsü (bağ ve bahçe artığı ot, dal vb.) yakılmasına kesinlikle müsaade edilmeyecek.

*Ormanlık alanlara yakın olan yerlerdeki düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanılmasına izin verilmeyecek.

*Yüksek risk barındıran ormanlık alanlara girişler, mülki idare amirlerince ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, belirli bir süreyi/dönemi kapsayacak şekilde kısıtlanabilecek.

*Mangal, semaver, ateş yakılmasına müsaade edilen piknik ve mesire alanlarına girişte uyulması gereken kurallara ilişkin bilgilendirici mahiyette el ilanı veya broşür dağıtılacak, kamu kurum ve kuruluşlarına ait billboardlarda kullanılacak görseller, anonslar vb. araçlarla vatandaşların konuya ilişkin duyarlılığı artırılacak.

*Genel kolluk kuvvetleri ile orman muhafaza memurları başta olmak üzere zabıta, özel güvenlik gibi görevlilerce düzenli şekilde yürütülecek devriyelerle Genelgede belirtilen hususlar kontrol edilecek ve vatandaşlara gerekli uyarılarda bulunulacak.

*Denetimlerde tespit edilen aykırılıklar karşısında, ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda gerekli adli ve idari işlemler yapılacak.