Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Konya ve Karaman illerini kapsayan, her Anadolu yaban koyunu için 153 bin 900 ile 157 bin 700 ve yaban keçilerinin her biri için en az 9 bin 300 lira tahmini bedelle açılan av ihalesine karşı dernek tarafından yürütmeyi durdurma ve iptal talebiyle dava açılmıştı. Mahkeme, geçtiğimiz yılın Kasım ayında yürütmeyi durdurma kararı vermiş ve Bakanlık tarafından mahkemeye, avın gerekliliğinin açıklandığı bir savunma metni gönderilmişti.

Gönderilen savunmayı yetersiz bulan mahkeme; kota belirleme kriterleri, avın planlandığı sahaların taşıma kapasiteleri, hayvan yoğunluğu, popülasyon artışı ve dinamiği hakkında kapsamlı bilimsel rapor ve dayanaklar beklediğini belirterek yürütmeyi durdurma kararının devamına karar verdi. Dernek ise Bakanlıkça sunulan veri ve raporların yetersiz olduğuna ilişkin olarak yaban hayat rehabilitasyonu üzerine uzman bir veteriner hekim tarafından hazırlanan raporu mahkemeye sundu.

Geçtiğimiz günlerde nihai kararını açıklayan mahkeme; dünyada yalnızca Türkiye’de görülen Anadolu yaban koyunlarının ve yine nesli tükenme tehlikesi altında olan yaban keçilerinin avlanması için açılan ihalenin iptaline hükmetti.

Vegan Derneği Türkiye’nin resmi internet sitesinden kamuoyu ile paylaşılan açıklamada; “Mahkemenin gerekçeli kararında; söz konusu alanda avlanması planlanan hayvanlarının sayılarına, avlanacakları sahalara ve avlanmanın muhtemel sonuçlarına ilişkin olarak Bakanlığın bilimsel, somut, kapsamlı araştırma ve tespitler yapmadan ihale açıldığı belirtilirken, “Dava konusu ihalelerde hukuka uygunluk bulunmadığı sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır” denildiği” ifadelerine yer verildi.