2017 yılında tamamlanan ve 2018 yılı itibariyle işletmeye alınan, günlük 15 bin 102 metreküp kapasiteli tesiste, sadece 2020 yılında 3 milyon 869 bin 525 metreküp suyun arıtılarak Akşehir Gölü’ne deşarj edildiğini belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay; evsel atık suyun çevreyi kirletici birçok madde içerdiğini, bu yüzden alıcı ortama deşarj edilmeden önce yerel deşarj sınırlarına uygun olarak zararlı maddelerin giderilmesi gerektiğini ifade etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Altay; “Su kirliliğinin önlenmesi bakımından atık suda bulunan ana kirletici maddeler; karbonlu bileşikler, azot ve fosfordur. Bu nedenle bu kirleticiler büyük oranda giderilmelidir. Modern evsel artıma tesislerinde olduğu gibi arıtım, bu projenin bir parçası olan biyolojik proses ile gerçekleşmektedir. Atık suyun ön arıtılması için mekanik arıtma kullanılmaktadır. Akşehir Atıksu Arıtma Tesisi arıtma prosesi; karbon, azot ve fosfor giderimi sağlayan uzun havalandırmalı aktif çamur sistemidir. Arıtma tesisinin ilk aşaması olan 2025 yılı için 62 bin 325 eşdeğer nüfus, ikinci aşaması olan 2040 yılı için ise 78 bin 868 eşdeğer nüfus baz alınmıştır” dedi.

İleri biyolojik arıtım yapan tesiste son teknoloji ekipmanların kullanıldığını ve arıtılmış atık suların sulama amaçlı kullanılabileceğini kaydeden Altay; “Akşehir ilçesinden kaynaklanan atık suların, ilgili yönetmeliklerde belirtilen standartlara uygun bir şekilde arıtılması ile Akşehir Gölü ve çevresinde oluşabilecek çevre kirliliğinin önüne geçiliyor, bölgenin ekolojik yapısının korunmasına dolaylı olarak katkı sağlanmış oluyor. Bir diğer ifadeyle arıtılmış suyun Akşehir Gölü’ne verilmesi, göle can suyu oluyor” dedi.

Dört Bileşenden Oluşuyor

Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) fonları kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda tamamlanan Akşehir Su ve Atıksu Projesi; Atıksu Arıtma Tesisi ve Kollektör Yapımı, İçmesuyu Temini Projesi Yapımı, Teknik Yardım ve Süpervizörlük Hizmeti, Ekipman Temini olmak üzere 4 bileşenden oluşuyor.

Yaklaşık 94 milyon liraya mal olan tesis projesinin toplam finansmanının yüzde 85’i AB hibesinden, geriye kalan kısmı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından karşılanmıştı.