Tıp literatüründe böyle bir hastalık yok. Arama zahmetinde bulunup yormayın kendinizi. Ama bu, hastalığın olmadığı anlamına gelmiyor tabi.

Zebercet kelimesi mineralojide bir terim olarak çıkar karşınıza. İsim olarak da kadın erkek fark etmeksizin çıkabilir. Mesela benim iki arkadaşım var. Birisi ile yakın tanıştık, bir hafta olmadı daha. Diğer arkadaşım ileyse çok eskiden tanışırız. Konumuzla alakalı olan arkadaşım, eskiden tanışık olduğum arkadaşımız. Bu arkadaşımızı aslında birçoğunuz tanırsınız. Gelin bu arkadaşımızı daha yakından tanıyalım.

Zebercet, Yusuf Atılgan’ın 1973’te basılan Anayurt Oteli adlı romanının ana karakteridir. 1986 yılında roman, Ömer Kavur tarafından ismi değiştirilmeden senaryolaştırılmış ve yönetmen koltuğuna da Ömer Kavur geçmiştir. Zebercet karakterine, usta oyuncu Macit Koper can vermiştir. 

Çoğunuz filmi izlemiş ve Zebercet karakterini oradan az çok tanıyor olabilirsiniz. Çünkü bizim milletimizin pek kitap okumak gibi bir huyu yoktur.

Şimdi gelelim benim eskimeyen arkadaşım, Yusuf Atılgan yaratısı Zebercet karakterine. Arkadaşım dediğime bakmayın. Ben O’nu öyle görüyorum. Çünkü Zebercet öyle arkadaş yanlısı birisi değildir. Toplumun dışında kalmış ya da zorunda bırakılmış; kendine güveni olmayan, kendisini iç dünyasına hapsetmiş, rutin bir hayat sürmeyi ve böyle mutlu olduğunu düşünen arkadaşımdır Zebercet.

Peki Zebercet’e “mutluluk veren yaşam şekli budur” dedirten şey neydi? Zamanla öğretilen bir şeyin özellikle gençler ve çocuklarda milyonlarca kişiyi etkisi altına alan bir hastalığa dönüşmesini gördük. Tanıdık geldi mi?

Bu hastalığa ben ‘Zebercet’ ismini uygun gördüm. Reçetesi, bir hapı, nefesi kuvvetli bir hocası bulunur mu diye soracak olursanız...

Her ne kadar pandemi sürecinde bu zor olsa da sosyalleşerek, yeni yerler keşfederek, yeni arkadaşlar edinerek, yeni hobiler kazanarak; özetle rutin hayatınıza biraz değişiklik getirmeniz çağımızın hastalığı ZEBERCET’ten kurtulmanız için yeterli olur. Eskimeyen arkadaşım Zebercet de öyle yapmıştı.

İşte Çağımızın Hastalığı ZEBERCET’i ve reçetesini sizlerle paylaştık.