Bandırma’da 6 yıl önce kurulan Onyedi Eylül Üniversitesi, dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsüne karşı dünyada bir ilki gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Türkiye’de TÜBİTAK-MAM ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Çin’de ise kısa adı NSFC olan Çin Doğal Araştırmalar Vakfı’nın partneri olduğu “Covid-19’u nefes yoluyla tespit edebilecek cihaz” projesi TÜBİTAK’ın onay vermesi ile başladı.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi İlyas Özer ve Dr. Öğretim Üyesi Onursal Çetin’in çalışmalarını yürüttüğü projenin tamamlanması ile birlikte üretilecek cihazla bir kişinin Covid-19 virüsü taşıyıp taşımadığı sadece 15 saniyede nefes yoluyla belirlenecek. Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, konuyla ilgili açıklamasında şu paylaşımda bulundu:

“Birkaç gün önce TÜBİTAK-MAM üniversitemiz öğretim üyelerinin de içerisinde olduğu önemli bir projeye olur verdi. Projemizde önemli ortak TÜBİTAK - MAM. Biz de Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olarak partneriz. Maltepe Üniversitesi de var. Bu üç kurum belki de projenin en önemli ayağını gerçekleştirecekler.

İnsanlık için önemli bir proje olduğunu düşünüyorum. Bugüne kadar Covid-19’u tespit etmek sürüntü veya kan PCR testleri ile gerçekleştirilmekteydi. Öğretim üyelerimizin Çin ve TÜBİTAK ile birlikte yapacakları ortak çalışma çerçevesinde bir yıl sonra artık nefes yoluyla da Covid-19’un izlerinin yakalanabileceği hatta yüzde 100’e yakın bir başarı ile tespit edilebileceğini düşünüyoruz. Çalışmalar başlamak üzere. Hem Çin hem de Türkiye tarafı projeyi kabul etti. Hocalarımız kolları sıvadı. 

Cihaz, alkolmetreye benzer bir teknikle çalışacak. Cihazın sensör kısımlarını TÜBİTAK-MAM üretecek. Biz de üniversite olarak cihaz kısmını üreteceğiz. Çin ise cihazın ve sensörün üretilmesine veri seti ile destek olacak. Çin de hem Covid-19 hastalarından hem de bu hastalığı taşımayan insanlardan nefes örnekleri toplanarak bunları analiz ederek bu cihazın üretilmesine ve kimyasal izlerin tespit edilmesine destek verecek. Cihazın, önümüzdeki yıllarda oluşabilecek benzer hastalıklarda da tespit için kullanılması sağlanabilecek.” (İHA)