İsmet İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binasının yıkılarak yerine yeni belediye hizmet binası yapılacağı iddiaları konusunda Akşehir Belediye Başkanı’ndan kamuoyuna bir açıklama yapmasını bekliyoruz.“Akşehir Belediyesi Yeni Hizmet Binası nereye yapılmalıdır?” anketimize gazetemizin Instagram hesabı ve web sitemiz üzerinden katılarak ilçe ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunmak istemez misiniz?

Haber/Yorum: Ümit Aykut ŞENER

Akşehir Belediye Meclisi’nin Aralık 2020 toplantısında Başkan Akkaya; mevcut belediye binasının depreme dayanaklı olup-olmadığı konusunda başlatılan inceleme sonrasında bilirkişi raporunun acil güçlendirilmesi veya yıkılması yönünde çıkması sonucu mevcut belediye binasından acilen taşınacaklarını meclis üyelerine açıkladı.

Bu açıklamaya göre; yeni yılda Ocak ayı içerisinde taşınacak (geçici olarak) belediye hizmet birimlerinden bazıları 24 Ağustos Bulvarı üzerindeki SGK’nın eski binasına (eski Öğretmenevi), Nasreddin Hoca Mezarlığı yanındaki meydanda bulunan Hediyelik Eşya Satışı yapılan binanın üst katına ve de eski Cumhuriyet İlkokulu binasına taşınarak faaliyetlerine bu yerlerde devam etmeleri planlanıyor da bu yerleri araştıran-eden de mi yok? Hayret ki ne hayret!

Başkan Akkaya’nın açıklamasına göre; Belediye binası için yıkım kararı gelmesi durumunda birimleri, eski SGK binası (Eski Öğretmenevi) ile Nasreddin Hoca Meydanındaki binanın arasında dağıtılacak. Bu alternatiflerin yanı sıra eski Cumhuriyet İlkokulu binasının da önemli bir seçenek olduğu konuşuluyor. 
Diğer taraftan; gerek söz konusu okul binasında gerekse de geçici olarak eski SGK binasını kullanan Halkbankası’nın kendi binasında devam eden tadilatların tamamlanmasının beklenmesi de gerekiyor. Ayrıca, deprem riski nedeniyle Belediye binasının yıkımının gerektiğine dair ön rapor ulaşmış olsa da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kesin raporun da gelmesi bekleniyor. Bu bilgiler ışığında; kesin rapor ve tadilatların tamamlanması beklenirken, ilk etapta öncelikli birimlerin, Cevdet Köksal Caddesi üzerindeki (Vakıfbank üstü) İmar İşleri Müdürlüğü'nün bulunduğu binaya aktarılmasının planlandığı bilgisine ulaştık.

“YAĞMUR’DAN KAÇARKEN DOLUYA TUTULMAYIN!
Eski Akşehir Öğretmenevi’nin bulunduğu bina (SGK Eski Binası) 2000 depreminden sonra Konya Selçuk Üniversitesi’nden gelen bir uzman ekip tarafından incelenmiş ve binanın bahçesinde bulunan KARKAS bina yıktırılmış, mevcut binaya da güçlendirme yapılması veya yıkılması tavsiyesinde bulunulmuştu. Belediye binasını yıkacağız diye yağmurdan kaçıp, doluya tutulmak işten bile değil! Uyarmadı demeyin!”

Akşehir Belediyesi Yeni Hizmet Binası’nın yeri tespit edildikten ve ihaleye çıkılarak yapım inşaatı tamamlandıktan sonra tüm birimler tekrar yeni belediye binasına taşınacak. Buraya kadar herşey iyi de, yeni belediye hizmet binası nereye yapılacak? Akşehir Halkı bu konuda ne düşünüyor, soran araştıran var mı? Fısıltı gazetesiyle ve dedikoduyla kamuoyunu yanlış yönlendirenlere en iyi cevap halkın vereceği karardır.

Akşehir’in son yıllarda genişlediği göz önüne alındığında, Yeni Mahalle ve nisbeten İstasyon Mahallesi -ki Özel Parkhayat Hastanesi’nin bu mevkide hizmete açılmasıyla birlikte- Akşehir’in en kalabalık mahalleleri oldu. Gazi ve Yarenler Mahalleleri de yeni imar alanlarının açılmasıyla inşa edilen konutlar sayesinde nüfusu en çok artan mahalleler arasında yer aldılar. Kileci ve Seyran Mahallelerinin nüfusunda da son yıllarda gözle görülür bir yoğunluk oluştu. Bu nüfus artışlarının dikkate alınarak; 

Akşehir Belediyesi Yeni Hizmet Binası’nın nereye yapılması gerektiği hususunda HALK’a danışmakta bir sakınca mı görüyor ki siyasetçilerimiz? Belediye iktidarını elinde bulunduran Cumhur İttifakı’nın (AK Parti ve MHP) sürekli anket yaptırarak halkın nabzını dikkate aldıklarını bilmeyen var mı?  

Siyasiler karar verdiği zaman açıkça görüldü ki; SGK’nın yeni binası; emeklilerin, işverenlerin, kırsal kesimde yaşayan vatandaşların bile güçlükle ulaşacağı, Tezcanlar Un Fabrikası yanına yapılmazdı. Yeni SGK binasını Akşehir’de ara ki bulabilesin! 

Dudu Kadın İş Merkezi inşaatının yapımı ise tam bir fiyasko! Önceki mevcut plan üzerinde defalarca değişiklik yapılınca ve de en önemlisi KOD farkı düşünülemeyince ortaya istenilmeyen bir yapı tarzı çıkıverdi. Ekonomik kriz bahanesiyle maliyetin yükseldiğini söyleyenlere sesleniyoruz:

Dudu Kadın Çarşısı’nın yapım maliyeti için İller Bankası kanalıyla kullandığınız kredi miktarı nedir? Faizi ile birlikte toplam kaç TL. tutarında bir mebla ile geri ödeme yapılacak? Bu rakamı bilmek kamuoyunun hakkı değil midir? 

İsmet İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binasının yıkılarak yerine yeni belediye hizmet binası yapılacağı iddiaları konusunda Belediye Başkanı’ndan kamuoyuna bir açıklama yapmasını bekliyor ve diyoruz ki; 

BAŞKAN DEĞİL, HALK KARAR VERSİN!

Akşehir Halkına hizmet verecek belediyemizin yeni binasının aşağıdaki arsalardan hangisine yapılması konusunda Pervasız Gazetesi olarak kararı halkımızın vermesinin daha doğru olacağına inanıyoruz.

“Akşehir Belediyesi Yeni Hizmet Binası nereye yapılmalıdır?” anketimize gazetemizin sosyal medya hesapları; twitter, facebook ve Instagram üzerinden katılarak ilçe ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunmak istemez misiniz?

İşte bu nedenledir ki, yine böyle bir hataya düşülmemesi için yapılması düşünülen Yeni Belediye Binasının yerini Akşehir Halkı belirlesin diyoruz!

YENİ BELEDİYE BİNASI İÇİN ANKETİMİZE KATILIN!

1-Selçuk Mahallesi’nde şimdiki yıkılacak belediye binası ile eski kütüphane arsalarının birleşmesinden oluşacak arsaya,

2-Seyran Mahallesi’nde eski devlet hastanesinin arsasına, 

3-Meydan Mahallesi’nde Eski Akşehir Lisesi (Şimdi 24 Ağustos Ortaokulu olarak hizmet veren) binasının yanında ‘OTOPARK’ olarak kullanılan Akşehir Hükümet Konağı karşısındaki arsaya, 

4-Eski Cezaevi yerine 30 dekar üzerine yapılacak Adliye Sarayı’nın yanından ayrılacak bir miktar alana, 

5-MEB ve Akşehir Belediyesi arasında yapılan protokolle İsmet İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yıkılmasından doğacak arsaya,

6- Seyran Mahallesi’nde Eski Kerpiçlik olarak da bilinen KOMEK yanındaki arsaya,

7-Taşınacak olan Otogar arsasına, 

8-Eski Hükümet Binasının (Adliyenin yanındaki) yıkılması ile oluşacak arsaya,

9-Eski Hal Binasının yıkılarak yerine yapılan Dudu Kadın İş Merkezi projesinde otel olarak inşa edilen ve Aralık 2020 tarihinde alınan Belediye Meclis kararı ile ofislere dönüştürülen bu yerin Akşehir Belediye Hizmet binası olarak (Akşehir Belediye Binası) kullanılması,
Bu durumda Akşehir; Belediyenin bütçesinden bir lira dahi çıkmadan, altında otoparkı olan, Akşehir Halkına yürüme mesafesindeki bir belediye hizmet binasına kavuşmuş olur.  
Kaldı ki buradaki ofislerin tamamı satıldı diyelim. Kaç TL gelir edilecek ve yeni belediye hizmet binasının yapımı için de kaç TL tutarında bir bütçe düşünülüyor? Sattıklarınız ile elde edeceğiniz gelir, yapacağınız yeni binayı karşılıyor mu?  
Projeye göre zaten otelin girişi ayrı olup zemininde de resepsiyon vardı. Asansörü de bulunduğuna göre, 5 katlı bağımsız bir bölüm Akşehir Belediyesi’ne yeter de artar bile! 
Pervasız Gazetesi’nin düzenlediği ankete; Instagram hesabımız üzerinden katılarak oy kullanabilir ya da web sitemizde yer alan 9 seçenekli anket üzerinden oy kullanarak görüşünüzü paylaşabilir ve alınacak kararda söz sahibi olabilirsiniz.
WEB Sitemizde yer alan Anket Linki: 

https://www.pervasiz.com.tr/yeni-belediye-binasi-nereye-yapilmali-anket,2.html