Bu sözcük alt dudağın bitişiğinde bırakılan sakal için kullanılır. Kimileri ne işe yarıyorsa çenenin altında uzatılan üç beş tel sakal içinde bu tarifi verir.

Yaygın anlamda müzik aletlerinde, telli sazlarda sıralamanın en altında, en kalın sesi veren diğerlerine benzemeyen, mızrap veya pena ile dokunduğunuzda “BAM” diye ses veren telin adı da “BAMTELİDİR”

Yazım dünyasında çeşit çeşit köşe yazarı vardır. Kimi yandaştır sırtını dayadığı çıkarlar için kalemini satar, kimi doğruyu bildiği halde geleceğinden korktuğu için yalan yazar.

Özellikle mahalli basında çoğu amatör olan yani yazılarından para kazanmayan kişiler daha zor durumdadır. Küçük kentlerde hemen herkes birbiriyle bağlantı halinde olduğu için öyle kolay kolay bamteline basamazsın.

Çıkan ses uzun zaman “bamlar” durur.

Durup dururken rahatsız olursunuz.

Kişi olarak size verilmiş yetkiniz yok. Uyarma, yön verme makamı değilsiniz! Birilerin yararına olan yazı çoğu zaman ötekilerin zararınadır. Al başına belayı..

AKŞEHİRSPOR

Birkaç yıl önce çok başarılı sonuçlar alan futbol takımımız 3.lig yolunda sağlam adımlarla yürüyordu. Grup liderliği için çok önemli bir deplasman maçı kazanılmıştı. Takımı şehre getiren otobüsle takip eden konvoy şehre gelmeden önce hazırlıklar yapılmıştı.

Davul zurnalar, bayraklar flamalar… Kafile şampiyonluk kazanmış gibi kutlamalar yapıldı, saatlerce devam etti.

Akşehirspor’un eski bir futbolcusuydum. Ertesi günü çıkan yazıma sosyal medyada çoğu seviyesizce yorum yapan gençlerimizin amcası abisiydim. Bir büyükleriydim.

Dedim ki;

“Keşke böyle bir karşılama yapılmayaydı. Şampiyon olmuş gibi yapılan kutlama takımın enerjisini boşaltır. Bir muharebe kazanıldı ama savaş bitmedi, gibi birşeyler yazdım.

Hala çok üzülürüm keşke haklı çıkmasaydım. Zira sonuçta gurubunda lider olan takım tüm eleme maçlarını kaybetti. Akşehir için yeni bir ümit olacak 3.lig hayal olup gitti…

Çok yaralandım, üzüldüm. Hala unutmadım.

Köşe yazarlığı misyonunu bana başkası vermedi, üstüme görev değil. Ama insanın daha olumlu koşullarda yaşaması için düşüncelerimi paylaşmayı vatanseverlik gibi görmeye devam ediyorum.

Çoğu yazar “Bamteli” ne dokunmadan mızrabını diğer tellerde gezdirenler açıkçası fazla okunmazlar. Böylece bir kenarda mışıl mışıl uyuyanları, baktıkları halde göremeyenleri, bu günü geçirirken yarın olacakları sezemeyenleri hiç rahatsız etmezler..

Bu anlamda kendimi de çok etkin görmüyorum ama yaşadığımız günlerde daha atılgan olmayı da yakın gelecek için sakıncalı buluyorum.

Ve yine de çok okunduğumu düşünmüyorum.