Yazar Aziz Nesin, sanat yazıları adlı eserinde Akşehir Gölü ile ilgili duyduklarını ve bildiklerini yazmıştır. Yazının sonunda, göle kıyısı olan bir köyde doğmam nedeni ile Nesin’in anlatılarından yola çıkarak ne denli haklı olduğunu aktaracağım.

“Toprağın bu verimliliği, bu zenginlik, bu ılımlı hava, bu fışkıran sular, insanların bu ileriliği nereden geliyor? Bana sorarsanız ilkin Akşehir Gölü’nden. Akşehir Gölü’nü kaldırın, burası Orta Anadolu’nun bozkırı olur.

Ne duydum bilir misiniz? Birkaç yıl önce Akşehir Gölü’nü akıtmağa karar vermemişler mi… Göl akıtılacak da ne olacak diye sordum. Yanıt: Göl akıtılırsa alttan bitkisel toprak çıkar, verimli tarla olurmuş. Sonra da susuz topraklar sulanırmış. Aklımın ermediği iş olduğundan sustum. Sonra Akşehir Kaymakamı Ali İhsan Özen söyledi; buraya sık sık Alman bilginler gelir gölü incelermiş. Bu bilginlerin kimisi tarihçi, kimisi fizikçi, kimisi jeolog şu bu…. Geçenlerde Prof. Hans Kumurleove adında bir Alman gelmiş. Bu adam ünlü bir hayvan bilimcisi. Bizdeki bütün kuşların adlarını hem de Türkçesi ile birebir biliyormuş. Kaymakam şaşmış kalmış. Bu adam demiş ki;
-Anadolu’da soyu tükenen ve dünyada bir işleri daha bulunmayan bütün kuşların korunak yeri, işte bu Akşehir Gölü’dür. Siz bu gölün değerini bilseniz yalnız kuştan ihya olursunuz. Böyle bir göl Almanya’da olsa kavanoza koyar saklarız.

Alman Prof. Gölün kurutma planını duyunca şaşkınlık içinde saçını başını yolmaya başlamış. ‘ Aman demiş burayı çatır çatır kavurursunuz, yakarsınız’ demiş….”

SONUÇ: MAALESEF AKŞEHİR GÖLÜ KURUMA TEHLİKESİ ALTINDA DEĞİL TAMAMEN KURUDU. İÇERİSİNDE BARINDIRDIĞI ONCA KUŞ VE BALIK DA BU KURUMA İLE YOK OLDU. KUŞ DEYİP GEÇMEYİN, OVADA ZİRAATLE UĞRAŞANLAR BU KONUDA FARKINDA OLMASALAR DA ÇOK MUZDARİPLER. MEYVE AĞAÇLARIN DİPLERİNDE OLUŞAN VE KÖKLERİ YİYİP BİTİREN HALK DİLİNDE HAZİRAN BÖCEĞİ KURDU YA DA TAKKA TARTAN TEHLİKESİ SON YILLARDA FAZLACA ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI Kİ BU SEBEPLE AĞAÇ ÖLÜMLERİ BAŞLADI… İŞTE BU KURTLARI GÖLE GELEN GÖÇMEN KUŞLAR YİYORDU. NESİN YAZDIKLARINDA HAKLI İDİ. O DÖNEM GÖLÜN ISLAHI YAPILIP VE HATTA KURUTULUP ALANIN TARLAYA CEVRİLECEĞİ ULUSAL BASINA KADAR YANSIYORDU… AKŞEHİR GÖLÜ, HEM DOĞAL NEDENLER HEM DE BİLİNÇSİZ BARAJ YAPIMLARI İLE KURUDU. BU VERİMLİ TOPRAKLAR YAKIN ZAMANDA KAMYONLAR İLE ÇEKİLECEK GÜBRE HALİNE GETİRİLECEK. 50’Lİ 60’LI YILLARDA DÜŞÜNÜLEN HERŞEY KENDİLİĞİNDEN OLMUŞ OLACAK.

OLAN DA YİNE YÖRE HALKINA OLACAK.