Uzun uzun derdimizi anlattığımız, düşüncelerimizi paylaştığımız bir konu hakkında sadece “aynen" ya da “aynen öyle” cevabı almak gerçekten can sıkıcı! O kadar dil döküp, düşüncelerinizi paylaşıyorsunuz; diye diye bir tek 'aynen öyle' mi demek, muhatabımızı hem ciddiye almadığımızı, hem de kullanabileceğimiz farklı kelimeleri kullanamayan bir kişi olduğumuzu gösterir.

Son yıllarda kelime hazinemizin daraldığını, derdimizi yeterince anlatamadığımızı dile getiriyoruz ama; “aynen” gibi asalak kelimeleri her geçen gün daha fazla kullanmaya devam ediyoruz maalesef. Arapça kökenli ve zarf (belirteç) olarak kullanılan “aynen” kelimesi Türk Dil Kurumunda şu şekilde açıklanıyor:

Olduğu gibi, hiçbir değişiklik olmadan, aynıyla.

Yakın zamanlarda insanımız “Oha falan oluyordu, atıyordu, idare ediyordu, deeerrmişim diyerek espri yapıyordu.” Ama bu kadar ‘aynen’ hakikaten fazla olmaya başladı. Bir süredir büyük bir grup insan, hem yüz yüze hem de sanal olarak ‘aynen’leşiyor. Korona virüsü gibi büyük bir hızla yayılıyor. Ne ilginçtir ki; öğrenim durumu, mesleği, yaşı ve konumu ne olursa olsun herkes bu virüsten etkileniyor. Bugünlerde her on kişiden neredeyse sekizi, bu kelimeyi kullanıyor. Kabul etsin ya da etmesin, düşüncesine uysun ya da uymasın fark etmiyor insanlar için. Çalışırken, yolculuk yaparken, alışveriş yaparken, telefonla konuşurken, hatta çocuklar bile oyun oynarken…

Başka bir konuya geçmek mi istiyorsun? “Aynen”

Muhatabına “tamam sen öyle diyorsun ama; benim diyeceklerim daha önemli” demek mi istiyorsun? “Aynen”

Söylenenler hakkında hiçbir fikrin yok mu? “Aynen”

Konuşmaya veya yazmaya üşeniyor, hatta bitirmek mi istiyorsun? “Aynen”

Karşındaki ile dertleşirken söyleyecek kelime veya cümle mi bulamadın? “Aynen”

Bakınız, bu virüs gibi yayılan “aynen” kelimesi hangi kelimeleri kullanmamızı engelliyor:

“Katılıyorum, olabilir, haklısın, bence de, tabii(tabii ki), elbette, doğrudur, uygundur, peki, hemfikirim, dediğin gibi, bilmukabele(sizi kelime hazinesi fazla bir insan olarak da gösterebilir), al benden de o kadar….”

Beş harflik “aynen” çukuruna düşenler, önerdiğimiz kelimelerden başlayarak bu çukurdan kurtulmayı deneyebilirler. Öncelikle kendilerinden başlayıp daha sonra yakın çevresini uyarmalı ve asalak hiçbir kelimeyi kullanmamalı…

Öyle değil mi? ….Aynen Öyle…