Türk Eğitim-Sen, Eğitim Sen (Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası) ve Eğitim-İş (Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası) Sendikaları, konuya ilişkin olarak ortak bir açıklamada bulunarak; özelde öğretmene, genelde kamu çalışanlarına yönelik şiddet vakalarının önlenebilmesi için yetkili makamları göreve çağırdılar.

Sendikaların “Kamuoyu ve Basına” başlıklı ortak yazılı açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

“İlçemiz Nasrettin Hoca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bir öğretmen arkadaşımız, elinde taşla okulu basan öğrenci velisi tarafından darp edilmiştir. Okulda bulunan öğretmen arkadaşların olaya müdahale etmesi ve daha sonra güvenlik güçlerinin gelmesiyle öğrenci velisi gözaltına alınmıştır.  

Meslektaşımızın yaşadığı bu olayın sorumlusu; tüm eleştiri ve uyarılara rağmen eğitimde yaşanan sorunlara ve şiddet olaylarına seyirci ve aynı zamanda, öğretmenlik mesleğinin itibarının korunmasına yönelik çalışmalarda yetersiz kalınmasıdır.

Okullarda yaşanan şiddetin ve öğretmenlere yönelik saldırıların önlenebilmesi; öncelikle her fırsatta öğretmenleri ve kamu çalışanlarını hedef haline getiren politika ve uygulamalara son verilmesinden geçmektedir.

Öğretmen ve kamu çalışanlarına yönelik şiddet hadiseleri üzerine ciddi idari ve hukuki tedbirler ivedilikle alınmalıdır. Şiddet vakaları konusunda önleyici ve caydırıcı tedbirleri hayata geçirecek mevzuat düzenlemeleri, zaman kaybedilmeksizin hayata geçirilmelidir. Psikolojik danışmanlık hizmetlerinin etkin hale getirilmesi, disiplin yönetmeliklerinin yetersizliklerinin giderilmesi, okullarda güvenlik önlemlerinin alınması gibi düzenlemelerin yanı sıra hepsinden öncelikli olarak öğretmenlerin itibarının artırılmasına yönelik tedbirlerin alınması kaçınılmazdır.

Özelde öğretmene, genelde kamu çalışanlarına yönelik şiddet vakalarını önleyebilmek için bahsi geçen mevzuat düzenlemeleri için hemen, hiç vakit geçirmeden, derhal harekete geçilmelidir. Buradan ilan ediyoruz; şiddet konusunda gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılmaz ise bundan sonra yaşanabilecek şiddet vakalarının sorumlularından birisi olarak, bu tedbirleri almayan makamları göreceğiz!

Bizler, kamu çalışanları sendikaları olarak; arkadaşımıza yapılan saldırıyla ilgili hukuki süreç sonuçlanana kadar takipçisi olacağımızı bildiriyor ve bu konuda tüm kamuoyunu ve yetkilileri duyarlı olmaya çağırıyoruz.”