İçişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan duyuruya göre; pandemi döneminde, teknoloji kullanılarak yapılan dolandırıcılık yöntemlerine karşı vatandaşların bilinçlendirilmesi ve bu yolla dolandırıcılık yapanların özel yöntemler kullanılarak belirlenmesi amacıyla yapısal değişikliğe gidilerek Dolandırıcılık Şube Müdürlüğü kuruldu.

Değişiklik doğrultusunda; Asayiş Şube Müdürlükleri bünyesinde bulunan yankesicilik ve dolandırıcılık büro amirliklerinin yankesicilik kısmı hırsızlık büro amirliklerine devredilirken yeni kurulacak Dolandırıcılık Büro Amirlikleri sadece dolandırıcılık suçlarını aydınlatacak. İl Emniyet Müdürlüklerinin operasyonlarına verilecek desteğin yanı sıra merkezde yapılacak analizlerle kapsamlı operasyonlara katkı sağlanması hedeflenecek.

Dolandırıcılık Yöntemlerine Karşı Altın Öğütler

Daha önce Asayiş Şube Müdürlüğü çatısı altında, özellikle dolandırıcılık suçlarıyla mücadelede başarılı çalışmalara imza atan ve Dolandırıcılık Şube Müdürü olarak görevlendirilen Murat Sarıyıldız’ın, dolandırıcılık yöntemlerine karşı vatandaşlarla paylaştığı öğütler şöyle:

*Vatandaşlarımız özellikle kendisini polis, asker ve savcı olarak tanıtıp “adınız terör örgütüne karıştı, altınınızı, paranızı bize verin, inceleyeceğiz” şeklindeki telefon aramalarına kesinlikle itibar etmesinler. Para veya ziynet eşyalarını kesinlikle vermesinler. Devlet kesinlikle para istemez. Soruşturma yürüten polis, vatandaşı en yakın karakola davet ederek ifadesini alır. Vatandaşlar, bu tarz durumlarla karşılaşmaları halinde en kısa sürede 112’yi arayarak bilgi versinler.

*Cep telefonlarına gelen “hediye kazandınız” şeklindeki mesajlara itibar etmesinler. Haklarında bir icra takibi olmasa bile korkudan inandıkları “bir hukuk bürosundan adınıza icra takibi başlatıldı, para gönderin” şeklindeki mesajlara da itibar etmesin ve para göndermesinler. 

*Güvenli internet sitelerinden alışveriş yapsınlar, “kaparo” adı altında bir para gönderimi yapmasınlar.