Edinilen bilgiye göre; Konya İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği ekipleri, meskun mahalde kuş avı yapıldığına dair ihbar üzerine harekete geçti. Karatay ilçesi Fevzi Çakmak Mahallesi’nde bulunan bir işyerinde yapılan araştırmada, çatı kısmında hayvancılık yapıldığı ve tüfekle öldürülerek ipe asılı vaziyette 4 kuş bulunduğu tespit edildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri ile yapılan incelemede kuşların; koruma altında bulunan ve avlanması yasak olan, halk arasında arı kuşu olarak da bilinen “merops apiaster” türü olduğu belirlendi.

İşyerinde ele geçirilen 4 arı kuşu ve ruhsatsız av tüfeğine ekiplerce el konularak, işyeri sahibi S.D.’ye ruhsatsız av tüfeği bulundurmak, meskun mahalde ve izinsiz avlanmak, koruma altındaki türü avlamaktan toplam 8 bin 2 Lira idari para cezası uygulanırken, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Kanunu’na muhalefetten adli işlem başlatıldı.

Yalı kuşlarının renkli bir akrabası olan renkli arı kuşlarının, baharın gelmesiyle birlikte Afrika’dan Avrupa’ya göç ettikleri ve göç yollarından birinin Türkiye olduğu açıklanırken, her üç kuştan birinin göç yolunda hayatını kaybettiği ve nesli tükenmekte olan kuş türünün koruma altına alındığı bildirildi.