Bugün, Medeni Kanunu’nu aldığımız İsviçre dahil Fransa, Belçika, İtalya gibi birçok Avrupa ülkesinden önce Türk kadınına bu hakları tanıyan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kadınlarımız tarafından bir kez daha minnetle anıldığı ve kadın haklarının, toplumun tüm kesimlerine haykırıldığı Kadın Hakları Günü.

Yasanın kabulünün üzerinden 87 yıl geçmiş olmasına karşın, Türkiye’deki siyasi partilerin önemli bir kısmında kadın siyasetçi oranının düşük kalmaya devam etmesinin yanı sıra kadınlarımız uzun bir dönemdir ne yazık ki kurban gittikleri cinayetlerle gündeme geliyor.

2020 yılında 266 kadın cinayetinin işlendiği, 2008-2020 yılları arasında toplam 3 bin 451 kadının katledildiği ülkemizde; Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, Kadın Meclisleri ve Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) gibi sivil toplum kuruluşları, kadına yönelik şiddeti önlemek ve mağdurlara destek olabilmek için yoğun çaba sarf ediyorlar. Adını İstanbul’dan alan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına tepkiler ve geri alınması yönündeki talepler de kamuoyunun gündeminde kalmaya devam ediyor.

Türk kadınının; evlilikle ve boşanma ile ilgili hakları olduğu gibi kamu yaşamında da istediği zaman kocasından izin almadan istediği işte çalışma, eşit ücret, eşit eğitim, kendi istediği partiye oy verme, siyasi partiye katılma, ev kadını veya tarımda aile işçisi olarak çalışsa bile sigortalı olma ve dini yaşama katılma ya da katılmama hakkı bulunuyor.

Kadının bedensel hakları ise kendi cinselliğini yaşama, tecavüzsüz, tacizsiz, enseste maruz kalmadan yaşama, doğum kontrolünü kullanma veya kullanmama, sağlıklı yaşama ve kadının bedeninin yalnızca kendine ait olması hakları şeklinde sıralanıyor.

Kurtuluş Savaşı’mızın cephe gerisinde ve bizzat cephede her türlü mücadeleyi vermiş, her türlü zorluğa göğüs germiş, tarlada üretmiş, fabrikada çalışmış, bilimin ve sanatın bütün alanlarında dünya çapında başarılara imza atmış; “Anamız, avradımız, yârimiz” olarak dünümüzü ve bugünümüzü taçlandırmış, kızımız olarak geleceğimizi umutlandırmış kadınlarımızın Kadın Hakları Günü Kutlu Olsun!