15 Temmuz temalı fotoğraf sergisinin açılışının ardından başlayan tören programında; Akşehir Belediyesi Mehter Takımının gösterisi izlendi, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasını, Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve dua edilmesi takip etti.

“Her yıl tekrar tekrar anacağız”

Programın ilk konuşmasını yapan Akşehir Kaymakamı Ahmet Sait Kurnaz; “15 Temmuz gecesinde şehit ve gazilerimiz; kahramanlıkları, dirayetleri ve kararlılıklarıyla bir destan yazdılar. Her yıl 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri ile bizler de onları tekrar tekrar anacağız. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimizi minnetle anıyorum” dedi.

“15 Temmuz gecesi; sadakatin ve hıyanetin kimlerde olduğunu göstermiştir”

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya; “O gece olduğu gibi bu gece de en küçük bir tehditte milletçe bir arada olacağımızı göstermek üzere meydanlardayız. Bu millete şanlı tarihimizi unutturmaya çalışsalar da bizler unutmadık. 15 Temmuz gecesi; sadakatin ve hıyanetin farkını ve kimlerde olduğunu göstermiştir. Başta, 30 kurşunla şehit edilen ve ismini kültür merkezimizde yaşattığımız Ömer Halisdemir olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” şeklinde konuştu.

“FETÖ’nün siyasi ayağını ortaya çıkarmak için önergeler verdik”

Daha sonra kürsüye gelen İYİ Parti Akşehir İlçe Başkan Yardımcısı Meltem Orhan; “Milletlerin kaderleri, yaşadıkları coğrafya ile birebir alakalıdır. Cennet gibi bir vatana sahip olmanın da bir bedeli vardır. Ülkemizi dışarıdan yıkmayı amaçlayan güçlerin içeride kalkıştığı hain darbe girişimi de her görüşten vatandaşımızın bir araya gelip milletçe direnmesiyle başarısız olmuştur. Terör örgütünün siyasi ayağını ortaya çıkarmak için verdiğimiz önergelerin Meclisimizde kabul edilmediğini de hatırlatmak isteriz” şeklindeki konuşmasını, “Darbe girişiminin 4. yıldönümünde; şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimizi minnetle anıyoruz” ifadesiyle tamamladı.

“Cemaat görünümündeki salya sümüklü şarlatanlar, İslamiyet’e en büyük zararı verdiler”

Milliyetçi Hareket Partisi Akşehir İlçe Başkanı Salih Akça konuşmasında, cemaat ve tarikat görünümü altındaki İslam düşmanı yapılanmalarla mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Akça konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Tarihimizde Ergenekon, Kürşad ve Kurtuluş destanlarının yanına bir de 15 Temmuz Destanı eklenmiştir. 15 Temmuz; devlet içine sızmış FETÖ terör örgütünün, kendisine emanet edilen devletin silahlarını kendi vatandaşlarına kullanmaktan çekinmeyen, ülkemizi parçalamak ve milli iradeyi yok etmek isteyen hainlere karşı, yüce Türk milletinin sarsılmaz azmi, yüksek iradesi, vatanseverliği ve kahramanlığı ile kazanılmış, tarihe altın harflerle yazılmış şanlı bir demokrasi ve diriliş destanıdır.  

Her şeyi affedin ama vatana ihanet edenleri asla affetmeyiniz. 15 Temmuz, milletimizin; kökü nerede olursa olsun, hangi güce dayanırsa dayansın, iradesini hangi odağa teslim ederse etsin, bu millete ve bu ülkeye ait olmayanlara karşı tarihi bir meydan okumasıdır. Bundan sonra sadece FETÖ terör örgütü ile değil; milletimize göz dikmiş, emperyalist ve siyonist çevrelere hizmet eden tüm terör örgütleri ile en amansız şekilde mücadele edeceğiz. Bu mücadele yeri geldiğinde en ağır silahlarla ve acımasızca, yeri geldiğinde hukukun evrensel ilkelerine uyarak ve intikam saikiyle hareket etmeden hukuki yollarla ve Milli Eğitim yoluyla olacaktır.

Cemaat ve tarikat görünümü altında FETÖ kılıklı salya sümüklü şarlatanlar hem milletimize hem de yüce dinimiz İslamiyet’e en büyük zararı vermişlerdir. Bu bağlamda artık Diyanet İşleri Başkanlığı, Müftülükler ve imamlar, İslam düşmanı olan bu yapılanmalarla amansızca mücadele etmelidirler. Müslümanlık, Kur’an ve Peygamber Efendimizin sünnetleri ile oluşan yüce bir dindir. Devletin resmi temsilcileri; Kur’an ve sünnete aykırı her türlü oluşumlara karşı bunların yanlışlarını ortaya koyacak, toplum nezdinde itibarlarını yerle yeksan edeceklerdir. Artık bu milletin yüce dininin bir takım çıkar ve terör odaklı emellere alet edilmesine müsaade etmeyeceklerdir.

Bu hain kalkışmayı, askeri üniformalar giymiş FETÖ mensubu liyakatsiz ve aklını şarlatana teslim etmiş asker kılıklı teröristler yapmıştır. Kalkışmanın önlenmesinde vatansever TSK mensuplarının ve Emniyet güçlerinin payı büyüktür. Biz asil ve güçlü ordumuzu yıpratmamalıyız. 12 Eylül’de ‘bizim çocuklar kazandı’ diyorlardı. Çok şükür 15 Temmuz’da onların gayri meşru çocukları kaybetti. Bu kez Türk Milleti kazandı.”

Konuşmasının son bölümünde gündeme de değinen MHP Akşehir İlçe Başkanı Salih Akça; “Ayasofya kılıç hakkıdır. Ayasofya Feth-i Mübindir. İbadete açılmasıyla Türk Milleti fetih sevincini yeniden yaşamış ve Fatih Sultan Mehmet Han’ın vasiyeti ifa edilmiştir. Ermenistan’ın Azerbaycan sınırında gerçekleştirdiği saldırılar karşısında da Azeri kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve veren tüm aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Ne Mutlu Türküm Diyene!” dedi.

“Derslerini fazlasıyla aldılar”

Son olarak söz alan AK Parti Akşehir İlçe Başkanı Abdurrahman Çardakoğlu; “Türkiye’nin bağımsızlığını ve kalkınmasını hazmedemeyen karanlık güçler ve işbirlikçileri devleti ele geçirmeye çalışmış, ordumuza sızan bir grup cuntacı darbe yapmaya kalkışmış ancak milletimizin karşı duruşuyla derslerini fazlasıyla almışlardır. Milletimiz 15 Temmuz 2016 gecesinde demokrasiye sahip çıkmıştır. Şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyoruz” derken, Cumhuriyet Meydanı’nın düzenlenerek Akşehir’e kazandırılmasından dolayı Belediye Başkanı Salih Akkaya’ya teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Millete Seslenişinin canlı olarak izlendiği ve 15 Temmuz temalı video ve belgesel gösterimlerinin yapıldığı tören programını sunan İbrahim Han, müzik yayını eşliğinde okuduğu şiirlerle meydanda bulunan vatandaşları hareketlendirirken, saat 00:13’de okunan Sela’nın ardından Demokrasi Nöbeti başladı.