Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya ile Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel’in eşlik ettiği Behzat Uygur; Arastada pide fırınında pide yapmayı, yorgan dikimhanesinde yorgancılığı denerken yaşlı bir demirci ustası ile de eğlenceli diyaloglar yaşandı.

Gezi sırasında pide fırınlarından birine giren sanatçı burada meşhur Akşehir Tahinli pidesinin yapımını öğrenerek pideci küreğini eline alıp fırından yeni pişmiş tahinli pideleri çıkardı. Tarihi Arasta Çarşısında yorgan dikimevinde yorgancılardan da işin nasıl yapıldığının tekniğini öğrenmeye çalışan Uygur, yorgan dikmeyi beceremeyince üzerine hazır dikilmiş bir yorganı alıp “Ben en iyisi bu yorganın altına girip uyuyayım” diye espri yaptı.

Arastada yoğun ilgi gören sanatçıyla esnaf ve vatandaşlar fotoğraf çektirmek için yarışa girerken yaşlı bir demirciye uğrayan Behzat Uygur ile demirci arasında eğlenceli diyaloglar yaşandı. 90 yaşında olduğunu öğrendiği demirci ustasına ‘Çırak yetiştirdin mi? Bu işin ölmemesi lazım’ diyen Uygur’a demirci ustası Ali Aslan ‘Çırak bulamıyorum. Bu iş öldü. Ben de yaşlandım. Ben öldükten sonra ne yapayım çırağı’ diye cevap verdi. Sanatçı da ‘Benim oğlanı sana çırak göndereyim’ şeklinde espri yaptı.

Restorasyonu tamamlanan Rüştü Bey Hanı ve Yukarı Hamam’da beğenisini gizlemeyen sanatçı, Tarihi Kilisedeki akustiğe hayran kaldığını vurguladı. Akşehir’de çok güzel zaman geçirdiğini belirten Sanatçı Behzat Uygur, duygularını şu cümlelerle paylaştı:

“75-76 yıllarında babamla birlikte Akşehir’e gelmiştim. Şehri şehir yapan, güzelleştiren orada yaşayan insanlardır. Akşehir, ismi gibi güzel bir şehir. Buraya geldiğim andan itibaren şehrin yöneticileri, esnafı ve Akşehir halkı tüm misafirperverliklerini gösterdiler. Akşehir’den güzel anılarla ayrılıyor, yanımda da meşhur Akşehir Kirazını götürüyorum. Herkese çok teşekkür ediyorum.”

Başkan Akkaya da Temsili Nasreddin Hoca’nın tebdili kıyafet yaparak ziyaret ettiği esnafın Ahilik geleneğini yaşatıp yaşatmadığını kontrol ettiğini söyleyerek; “Sanatçımız Akşehir’den güzel anılarla ayrılıyor. Kendisinin bu teşrifinden büyük memnuniyet duyduk. Nasreddin Hocamızı Canlandırması da bizim için ayrı bir onur oldu” şeklinde konuştu.