Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünlerinin; kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalık ve erken ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer aldığı belirtiliyor. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün kamuoyunu bilgilendirdiği açıklamasında; tütün ürünleri kullananların, özellikle içerisinde bulunduğumuz pandemi döneminde virüsle karşılaşmaları durumunda ciddi risk altında olan bir grup oluşturduklarının altı çiziliyor.

Tütün ürünü kullanan bireylerin aileleri ve çevrelerindeki bireyler de tütün dumanına maruz kalmaları sebebiyle zarar görüyor ve sağlıkları bozuluyor. Bilimsel çalışmalar, tütün ürünü kullanan ve tütün dumanına maruz kalan kişilerin, tütün ürünü kullanmayan ve tütün dumanına maruz kalmayanlara kıyasla Covid-19’a yakalanma riskinin çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. Nargile ise yalnızca Covid-19 değil, bunun yanı sıra hepatit, tüberküloz, herpes gibi diğer bulaşıcı hastalıklar açısından da büyük risk faktörü olarak değerlendiriliyor.

Sigarayı Bıraktığınızda İlk 1 Yılda Neler Olur?

Akşehir İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre; sigarayı bırakma kararının uygulanmaya başlandığı andan itibaren 1 yıllık süreçte bu kararın sağladığı yararlar şöyle sıralanıyor:

“İlk 24 saatte kanda karbonmonoksit gazı azalır. 2. hafta ile 3. ay arasında efor kapasitesi artarken, yine 2. haftadan itibaren balgam yarı yarıya azalıp soluk alıp verme kolaylaşır, koku ve tat alma duyusu gelişir, azalan öksürük ise 3.a yda kaybolur. Sürecin 1. Yılında; kalp krizi, beyin kanaması, damar hastalığı azalır, KOAH vb. hastalıkların ilerlemesi durur.”

Bırakmak İçin Yardım Alın

Sigara bırakma polikliniklerinde konuya özel eğitim alan hekimler görev yapıyor. ALO 171 Danışma Hattı ise sigarayı bırakmak isteyenlere, bu süreçte yapılması gerekenlerin de paylaşıldığı önemli bir destek sağlarken, bir yakınının sigarayı bırakmasını isteyen vatandaşlara da hizmet veriyor.