Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya’nın sunum yaparak basını bilgilendirdiği toplantı, Akşehir Belediyesi Youtube kanalından da canlı olarak yayınlandı. Toplantıya, basın mensuplarının yanı sıra; Belediye Başkan Yardımcısı Yahya Yıldız, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel ve şenliğin ilk gününde gerçekleştirilecek olan Erhan Uslu konserinin sponsorluğunu üstlenen iş insanı Erdal Güvendik ile Nasreddin Hoca Turizm Derneği, Nasreddin Hoca Vakfı, S.Ü. Nasreddin Hoca Araştırma ve Uygulama Merkezi (SÜNHAM), Genç Nasreddinler Derneği (GENAS) temsilcileri katıldı.

Başkan Akkaya’nın aktardığı bilgiye göre; Temsili Nasreddin Hoca, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ünlü tiyatro oyuncusu Behzat Uygur olacak. Geleneksel Dellalın halkı şenliğe daveti ve Temsili Nasreddin Hoca’nın Etnografya Müzesi’nden şenliğe davet edilmesi ile başlayacak olan program, mehter takımı eşliğinde kortej yürüyüşü ile devam edecek. Göle Maya Çalma Töreni de bu yıl yine ÖZUS Çiftliği’nde yapılacak.

İlk gün gerçekleştirilecek olan resmi açılış töreninde, 63 ülkeden 690 sanatçının 2 bin 50 eserle katıldığı Karikatür Yarışması’nda birinci olan Alman karikatürist Steffen Jahsnowski’ye Altın Eşek ödülü takdim edilecek.

Panayır, 2 yıl aradan sonra bu yıl şenliklerde tekrar kurulurken, Akşehirli esnaflara indirimli tezgah sağlanacak. Yetişkin Tiyatroları başlığıyla 4 oyun, Çocuk Tiyatroları başlığıyla da 15 seans halinde 5 oyun sahnelenecek. 6’sı yerli 4’ü yabancı ülke ekipleri olmak üzere toplam 10 halk oyunları grubu, bu yıl da şenlikte renkli görüntüler yaşatacak. Trap Atışı ve Eşek Yarışmalarının yanı sıra; çeşitli sanat dallarında yapılacak olan atölye çalışmalarını içeren sergiler ve Tayyip Sağ şiir dinletisi de şenlik programında yer alacak.

Nasreddin Hoca Şenliği’nin çok rağbet gören bir diğer alanı olan şov ve gösterilerde Akşehirliler bu yıl; Doğukan Alsay Robot Şov, Gencer Savaş ve Bandosu, Cambaz Mithat Yetenek Sirkiniz adlı gösterileri izleme fırsatı bulacaklar.

Biletler 30 TL ile 150 TL arası olacak

Bayram vesilesiyle memleketlerine gelecek olan hemşehrilerimize çifte bayram yaşatmak istediklerini belirten Başkan Salih Akkaya; bu yıl konser verecek olan sanatçıları da açıkladı. Buna göre, şenlikte sırasıyla; Erhan Uslu, KOLPA, Melihat Gülses, Mustafa Yıldızdoğan, PİNHANİ ve Bengü sahne alacak. Açık Hava Tiyatrosunda gerçekleştirilecek olan konserlerden; KOLPA, PİNHANİ ve Bengü konserleri, 30 ile 150 TL aralığında olmak üzere ücretli olacak.

Sunumunun sonunda basın mensuplarının sorularını alan Akkaya, özellikle gençler için konserlerde büyük sürprizler olacağı şeklindeki açıklamasını hatırlatarak “Hemşehrimiz olan sanatçıları her yıl şenliklerde görmek isteriz. Diğer konuk sanatçı ve gruplar, sizce gençlerin beklentisini karşılayacak mı?” şeklindeki sorumuzu; “Davet edilecek isimlere karar vermeden önce bir anket yapmıştık. Bunun yanı sıra bütçemiz ve bazı sanatçıların bayram programları da isimlerin belirlenmesinde etkin oldu. Ben vatandaşların ve gençlerin, konser programımızdan memnun olacaklarına inanıyorum.” şeklinde yanıtladı.

“İnanmayan İspatlasın”

Sivrihisar’da yapılan şenliğe ilişkin olarak görüşü sorulan Akkaya değerlendirmesinde, Türbenin ve Abdülhamit tarafından restore ettirildiğine dair kitabenin varlığını hatırlatarak; “Yaramız yok ki gocunalım. Sivrihisar’da yapılan şenlikten rahatsızlık duymayı da anlamsız buluyorum. Nasreddin Hoca evrensel bir değerdir. Türbe Akşehir’de, Dünyanın Ortası Akşehir; İnanmayan İspatlasın.” dedi.

Önümüzdeki tarihlerde yapılacak önemli etkinliklere de değinen Akşehir belediye Başkanı Salih Akkaya; 26 Haziran’da Halk Oyunları Çeyrek Finali, 1-3 Temmuz tarihlerinde Atlı Okçuluk Yarışmaları, Yıldızlar Halter Şampiyonası düzenleneceğini belirtirken Onur Günü’nün 100. Yılı olmasının önemine değindi.

Başkan Akkaya; Zafer Etkinliklerinin Akşehir’den başlaması için girişimlerde bulunduklarını, Polatlı-Akşehir-Şuhut güzergahlı bir yürüyüş yapılması için görüşmelerin sürdüğünü aktardı.