Kutlama Programı, Akşehir Kaymakamı İsmail Küreci tarafından 09:30-10:00 saatleri arasında tebriklerin kabulü ile başladı. Daha sonra Kaymakam Küreci, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Tolga Yuvalı ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Kanyılmaz tarafından öğrencilerin ve halkın bayramı kutlandı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından Kaymakam İsmail Küreci, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Kaymakam Küreci, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Milli Bayramlarımızı, iki yıldır pandemi nedeniyle coşkuyla kutlayamıyorduk. Bu yıldan itibaren ve şartların daha da düzelmesiyle bu coşkuyu yeniden yaşamaya başlıyoruz. Bugün Cumhuriyetimizin ilanının 98’inci yıldönümü. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere istiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.

Cumhuriyet; örf, adet ve geleneklerimize en uygun, yüksek ahlaki değerler taşıyan, erdemli ve faziletli insanlar yetiştiren, Türk Milletini aydınlık geleceğe taşıyan, bağımsızlıktan asla taviz vermeyen, çağdaş bir yönetim şeklidir. Cumhuriyet aynı zamanda bilimden teknolojiye ve sosyal hayatın her alanına nüfuz eden bir meşale olmuştur.

19 Mayıs 1919’da başlayan ve 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilanı ile sona eren istiklal mücadelemizde, vatanın kahraman evlatları, her yanı şehit kanı ile sulanmış vatanı düşmana teslim etmemişlerdir. Bu mücadelede Akşehir’in payı çok büyüktür. Batı Cephesi Karargahına ev sahipliği yapan Akşehir, en önemli planların yapıldığı yer olmuştur. Zaferin kazanılması ve Cumhuriyetin ilanında Akşehir bir dönüm noktasıdır. Cephede ve cephe gerisinde mücadele veren Akşehirliler, adlarını tarihimize altın harflerle yazdırmışlardır.

Cumhuriyet, ülkemizin ve milletimizin geleceğine ışık tutmaya devam edecektir. Atalarımızdan devraldığımız aziz yurdumuzu, yarınların sahibi olan evlatlarımıza layığıyla emanet edeceğiz.

Bu toprakları bize vatan yapan, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyoruz. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.”

Öğrencilere Nutuk dağıttı

Konuşma sonrasında öğrenciler Cumhuriyet temalı şiirler okurken, Milliyetçi Hareket Partisi Akşehir İlçe Başkanı Salih Akça da İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanan “Gençler İçin Fotoğraflarla Nutuk” adlı eseri gençlere dağıttı. Akça, gençlere; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla sonuçlanan istiklal mücadelemizi Atatürk’ün bizzat kendisinden öğrenmeleri için eseri en kısa zamanda okumaları ve hayatları boyunca rehber edinmelerini tavsiye etti.

Bahçelievler Ortaokulu öğrencisi Hasan Özdemir “Akdeniz’e Doğru”, Tarık Buğra Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Eren Karataşlı “Cumhuriyet”, Şehir Selçuk Özer Anadolu Lisesi öğrencisi Ceyda Demirbaş “Bugün” ve Nimetullah Nahçivani İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Fadimana Gülbudak “Cumhuriyet” adlı şiirleri seslendirdiler.

Ödül Töreni

Törende, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce Cumhuriyet Bayramı adına yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ile törende şiir okuyan öğrencilere ödülleri de verildi.

İlkokullar arası resim yarışmasında; Nasreddin Hoca İlkokulu’ndan Nisanur Cihantimur birinci, Yıldırım İlkokulu’ndan Ecrin Su Özkan ikinci, Nihat Dayanık İlkokulu’ndan Abdullah Özkan üçüncü oldular.

Ortaokullar arası şiir yazma yarışmasında; Karabulut Ortaokulu’ndan Yağmur Ayşe Bozdağ birinciliği, Bahçelievler Ortaokulu’ndan Eylül Fedai ikinciliği, Şehit Zeynep Sağır İmam Hatip Ortaokulu’ndan Buğrahan Yıldızhan üçüncülüğü elde etti.

Liseler arası kompozisyon yarışmasında da ilk 3 dereceye giren öğrenciler; Hacı Sıddıka Baysal Fen Lisesi’nden Elif Naz Ada, aynı okuldan Azra Ceren Bozgöz ve Tarık Buğra Sosyal Bilimler Lisesi’nden Betül Torun oldu.

Dereceye giren ve törende şiir okuyan öğrenciler ödüllerini protokolün elinden aldılar. Akşehir Gençlik Merkezi Halk Oyunları ekibinin ilgiyle izlenen gösterisi ile devam eden program, bayrak ve flama grupları ile izci grubunun da katıldığı tören geçişi ile sona erdi.