Sakarya Meydan Muharebesi’nin zaferle sonuçlanmasının ardından düşman kuvvetlerinin Afyonkarahisar-Eskişehir hattının doğusunda mevzilenmesi üzerine Batı Cephesi Karargahı, 18 Kasım 1921 tarihinde Alagöz köyünden Akşehir’e taşınarak Belediye binasına yerleşir. 24 Ağustos 1922 tarihine kadar geçen 9 ay 10 günlük sürede, Büyük Taarruz için cepheye hareket edilene kadar bu binada çalışılır. Geçen dokuz buçuk aylık sürede; Büyük Taarruz hazırlıkları buradan yapılır ve harekat burada planlanır.

Mustafa Kemal de birçok kez Akşehir’e gelerek çalışmaları denetler, hazırlıkları yönlendirir. Büyük Taarruz öncesinde planları son kez gözden geçirmek ve harekat tarihini belirlemek amacıyla komutanlarını Akşehir’de toplayan Mustafa Kemal, bu hazırlıkları gölgelemek ve düşman tarafından fark edilmesini önlemek üzere bir futbol maçı düzenlenmesini ister. Bu maç, her yıl 24 Ağustos Akşehir Onur Günü kutlama etkinlikleri kapsamında temsili olarak oynanmaktadır.

Dualarla uğurlanan ordumuzun lojistik ihtiyaçlarını karşılamak üzere Türk kadını da seferber olur ve kağnılar, Akşehir üstünden Afyon’a akar. Topyekun verilen mücadelenin sonucu, 30 Ağustos 1922 tarihinde Dumlupınar’da Atatürk’ün Başkumandanlığında kazanılan zaferdir. Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz’un başarıyla sonuçlanmasından sonra düşman kuvvetleri İzmir’e kadar kovalanır ve 9 Eylül 1922’de İzmir’in düşman işgalinden kurtarılmasıyla vatan toprakları düşmandan temizlenmiş olur.

21 Eylül 1922 tarihinde Damat Ferit’in ülkeden kaçması ve 24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının ardından, 4 Ekim 1923 tarihinde işgal kuvvetlerinin son birliği de İstanbul’u terk eder ve İstanbul’un kurtuluş tarihi olan 6 Ekim 1923 tarihinde işgal resmen sona erer.

29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilen Cumhuriyetimizin kurulması yolunda en önemli adımlardan biri olan 30 Ağustos Zaferi’nin hazırlandığı Akşehir; tarihinin bu onurlu döneminin hatıralarını, Batı Cephesi Karargahı Müzesi’nde korumaya ve yeni nesillere aktarmaya devam ediyor.

Pervasız Gazetesi olarak; Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Cumhuriyetimizin kurucu kadrolarını, kurtuluş mücadelemizde payına düşeni fazlasıyla yerine getirmiş olan hemşehrilerimizi ve vatanımız için can vermiş tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyoruz.

Onur Günümüz Kutlu Olsun!