Aydın Cumhuriyet kadını denildiğinde ilk akla gelen isimlerden olan, babasının kurmay subay olması nedeniyle ilkokulu Anadolu’nun değişik yerlerinde okuyan ve İstanbul Erenköy Kız Lisesi’nden mezun olan Türkan Akyol; lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayan bir tıp doktoruydu.

Mesleğinde doçentlik ve profesörlük kadrosuna yükselen Akyol; 12 Mart 1971 muhtırasının ardından kurulan Nihat Erim Hükümetinde, Meclis dışından bağımsız olarak Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı olarak atanmasıyla Türkiye’nin ilk kadın Bakanı unvanını aldı. 31 Mayıs 1980 tarihinde de Ankara Üniversitesi Rektörü seçilerek ülkemizin ilk kadın Rektör oldu.

1982 yılında çıkarılan YÖK Kanunu’na karşı çıkarak istifa eden Türkan Akyol, 1987’de Sosyal Demokrat Halkçı Parti’den (SHP) İzmir Milletvekili seçilerek siyasete atıldı. 1992’de 49. Demirel Hükümetinde yine dışardan atanan Akyol, Kadın İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptı.

Mesleki kariyerinde de önemli görevler üstlenen ve Dünya Sağlık örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi Şeref Üyeliğine seçilen Türkan Akyol’un ismi, 1995 yılında verildiği Bursa Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde yaşatılıyor.