Protokole dahil kamu kurum ve kuruluşları ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile vatandaşların katıldığı Resmi Tören, saat 10:45’de Cumhuriyet Meydanı’nda tebriklerin kabulü ile başladı. Tuzlukçu Kaymakamı ve Akşehir Kaymakam Vekili Ahmet Yeşilyurt, Garnizon Komutanı Albay Tolga Yuvalı ve Belediye Başkanı Salih Akkaya tarafından Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasının ardından Saygı Duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşımız okundu.

Kaymakam Yeşilyurt’un, beraberinde Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı olduğu halde törene katılanların ve halkın bayramını kutlamasının ardından Garnizon Komutanı Albay Tolga Yuvalı, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Albay Yuvalı konuşmasında, özetle şu ifadelere yer verdi:

“Padişahın ve hükümetinin, kendi çıkarları doğrultusunda ve belki ileride yeni bir barış antlaşması yapılır ümidiyle imzaladığı, çok ağır koşullar içeren antlaşmaya dayanılarak ülkemiz işgal edilmeye başlanmıştı. Geçmişin hesaplaşması ve kini içerisinde hareket eden devletler, Anadolu’yu paylaşarak işgal yoluyla halka büyük zulüm uyguladılar. İzmir’in işgali sırasında Hasan Tahsin’in düşmana attığı ilk kurşun; Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışı ve Kuvayı Milliye güçlerinin düzenli orduya dönüştürülmesiyle zafere uzanan kurtuluş sürecini başlattı.

İşte o günlerde, yokluk içindeki Anadolu’da sıfırdan yeni bir devlet kuran Mustafa Kemal, dünyada eşi benzeri olmayan bir liderdi ve bizim şansımız, O’nun bizim liderimiz olmasıydı. Orduyu 90 km geriye çekerek yeni bir savunma hattı oluşturması ve 6 ayda geçilemez denilen düşman hatlarının 3 günde geçilmesiyle çok büyük bir komutan olduğunu gösteren Mustafa Kemal’in savaş meydanında kazandığı zafer, düşmanın 9 Eylül’de İzmir’den denize dökülmesiyle beklenen sona ulaştı.

Kazanılan zaferde, beni de yetiştiren Akşehir’imizin Batı Cephesi Karargahı’na 9 ay 10 gün ev sahipliği yapmış olmasının gururunu yaşıyoruz. 30 Ağustos aynı zamanda, Türk Silahlı Kuvvetler Günü’dür ve ordumuz, her zaman olduğu gibi bugün de Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda görevi başındadır. Başta, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi minnetle anıyorum. Zafer Bayramımız kutlu olsun.”

Konuşmanın ardından tören, Akşehir Lisesi ve Tarık Buğra Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri tarafından şiirler okunmasıyla sona erdi. Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve İYİ Parti Akşehir İlçe Başkanlıkları ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Akşehir Şubeleri tarafından da Atatürk Anıtı’na birer çelenk sunuldu.