MAKÜ Avşar Han Salonu’nda gerçekleştirilen konferans öncesinde bir konuşma yapan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya; “Tüm dünyanın tanıdığı, öğütlerinden feyz aldığı hikmet ve nükte dehası Nasreddin Hoca’nın vefatının 737’nci yılında kendisini rahmet ve minnetle anıyorum” sözleri ile başladığı konuşmasında, Nasreddin Hoca’nın sahip olduğu değerleri şu ifadelerle aktardı:

“Devrinin önde gelen ulemalarından dersler almış, müderrislik ve kadılık gibi makamlarda bulunmuş olan Hoca’mız, mütevazi yaşantısı ile halkın dili, gözü ve kulağı olmuştur. Toplumda gördüğü aksaklıkları ve yanlışları nükteli bir üslupla eleştirmiş; incitmeden, kırmadan ve rencide etmeden olumsuzlukları dile getirmiştir. Yunus Emre ve Mevlana Hazretleri’nin şiirle verdiği öğütleri, O nükte ve latife ile vermiştir.

Her kıssası olumlu davranışlara teşvike, olumsuz davranışları önlemeye yöneliktir. Her bir nüktesinde insanları, gülümseyen bir yüz ifadesinin arkasından tefekküre yönlendirmiştir. Hayatın faniliğindeki derin manayı idrak etmiş, olumsuz gördüğü herkesi ince nükteleriyle eleştirmekten çekinmemiş, dünyada herkesin bildiği, tanıdığı bir filozoftur. Kıssalarındaki hikmeti, 8 asır sonrasında hala anlamaya, anlatmaya ve hayatımıza tatbik etmeye çalışıyoruz.

Atasözü haline gelen kıssalarıyla her zaman aramızda olan Nasreddin Hoca’mız; hayat anlayışı, ince zekası ve yüzyıllardır dillerde dolaşan fıkralarıyla düşünce dünyamıza ışık olmuştur. Nasreddin Hoca’mızı ülkemizde ve dünyada daha iyi bir şekilde anlatabilmek ve tanıtabilmek için ulusal ve uluslararası etkinliklerden bilimsel, kültürel ve sanatsal faaliyetlere kadar, Hoca’mız adına yapılan tüm değerli çalışmaları son derece önemsiyoruz.”

Burdur Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu da yaptığı konuşmada; “Yıllar önce bir vesile ile Orta Asya Türk Devletlerinde bulundum. Nasreddin Hoca adına mesela Özbekistan’da 12 ciltlik, Türkmenistan’da 9 ciltlik birer eserin yayınlandığını biliyorum. Bütün Orta Asya Türklüğünde Nasreddin isminin Nısreddin olarak birçok çocuğa isim olduğunu biliyorum. Özellikle Özbeklerin Nasreddin Hoca’ya muazzam bir saygıyla sahip çıktıklarını biliyorum. Demek ki bu mübarek insanımız, yalnızca Anadolu topraklarının temsilcisi değil, bütün Türk Dünyasının ortak değeridir” dedi.

‘Nasreddin Hoca Gibi Düşünmek’ konulu konferansında “Nasreddin Hoca 8 asra yakındır aramızda yaşıyor” diyen Prof. Dr. Nebi Özdemir ise konuşmasında Akşehir’e ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Özdemir; “Akşehir, dünyanın mizah başkenti olarak markalaşmaya başladı. Bütün hedefimiz buydu zaten. Akşehir’i bu açıdan çok önemli buluyor, çalışmalarını destekliyorum. Elbette bilimsel çalışmalarımız kendi mecrasında devam ediyor. Bizler hepimiz Nasreddin Hoca’nın torunlarıyız. Sizler aslında yaratıcı ve çözümleyici akla sahip oluyorsunuz. Eleştirel mantığa sahip oluyoruz. Eleştirel düşüncenin tutkunu oluyoruz. Vefatının 737. yılını anmak için burada toplanıyoruz, şu soru çok doğru bir sorudur: Düşünebiliyor musunuz, tarihsel bir şahsiyetin 8 asrı aşan bir yaşamı var? Herhalde fiziksel bir yaşamla açıklanamaz bir kavramdır” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nebi Özdemir’e konferansının sonunda Başkan Akkaya tarafından Nasreddin Hoca’nın tersine çalışan saati takdim edildi. Akkaya; Burdur Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektör Yardımcısı Durmuş Acar’a da Nasreddin Hoca’nın tersine çalışan saatini takdim ederken, günün anısına hatıra fotoğrafı çektirildi.