Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin ilk maddesinde her bir birey, 18 yaşına kadar çocuk olarak kabul ediliyor. Sözleşme, büyüklerinin inançları ya da görüşleri nedeniyle hiçbir çocuğa ayrım yapılamayacağını kayıt altına alıyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) kayıtlarına göre tarım, yüzde 71 gibi yüksek bir oranla çocuk işçiliği açısından açık ara en başta gelen sektör olurken, çocuk işçilerin 85 milyonu tehlikeli işlerde çalıştırılıyor. Çocuk işçiliğinde, hemen son verilmesi gereken en kötü biçimlerdeki işler ise çocukların alım-satımı ve ticareti, borç karşılığı veya bağımlı olarak çalıştırılmaları ve askeri çatışmalarda, fahişelikte, pornografik yayınların üretiminde, uyuşturucu ticaretinde kullanılmaları şeklinde sıralanıyor.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de geleceğimiz olarak gördüğümüz çocuklarımızın azımsanmayacak bir bölümü, ailelerinin yaşadığı ağır ekonomik koşullar nedeniyle eğitimden uzak kalmak ve çalışmak zorunda iken, Ulu Önder Atatürk’ün Türk ve dünya çocuklarına armağan ettiği tek çocuk bayramı olan 23 Nisan’lar da tüm bu nedenlerle buruk kutlamalara sahne oluyor.

Pervasız Gazetesi olarak çocuk istismarı ve tacizlere şiddetle karşı çıkılması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor ve diyoruz ki, Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi; “Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir. Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır.”