Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliklerinin resmi açılış törenine; Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Milletvekilleri Orhan Erdem, Ahmet Sorgun ve Esin Kara, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, çevre ilçelerin belediye başkanları, siyasi partilerin il ve ilçe temsilcileri, ilçe protokolü, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile vatandaşlar katıldı.

Konya Valisi Vahdettin Özkan, Nasreddin Hoca’nın nezaketin, ilmin, mizahın, Anadolu kültürünün simgesi olduğunu vurguladığı konuşmasında; “Nasreddin Hoca Şenlikleri gerçek bir halk bayramı havasında geçiyor. Şu anda dünyanın ortasındayız. Hoca’mızın dediği gibi dünyanın ortası Akşehir’dir. Burada kastedilen, Akşehir’in bir manevi merkez olmasıdır. Manevi merkez demek ilmin, irfanın cereyan ettiği merkez demektir. İnsanlığın, hoşgörünün, ferasetin olduğu merkez demektir” ifadelerini kullandı.

Protokolden para topladı

Son olarak sahneye çıkan ve konuşmaya başlamadan önce törene katılan protokolden para toplayan Temsili Nasreddin Hoca Behzat Uygur; “Diyorsunuz ki bu adam niye parayı topladı ama almıyor. Parayı aldım, parayı alırsam beni daha dikkatli dinlersiniz diye. İkinci neden de şu, insanın cebinde para olduğu zaman bir başka konuşuyor sevgili torunlarım. Ama ben bu parayı almayacağım, geri de vermeyeceğim. Cezaevine bir kütüphane yapılıyormuş. Bu topladığımız parayla cezaevindeki mahkumlara kitap temin edilecek. Onlar da Nasreddin Hoca’ya, torunlarına yakışır biçimde kendilerini eğitecek” dedi.

Dünya benim fıkralarımı anlatıyor

Anadolu’nun en buhranlı yıllarından beri halka iyimserliği, güzelliği aşılamaya çalıştığını söyleyen Hoca, konuşmasında; “Canım torunlarım; benim hikayelerim dünyanın ortasından dünyanın her yerine, fıkralarım dilden dile yayılıyor. Ne mutlu bana. Hatta zamanında İngiltere Başbakanı, Amerikan Başkanı gibi dünyaca ünlü insanlar, onlar bile diplomatik toplantılarda benim fıkralarımı anlatarak diplomatik başarı kazanmış. Düşünebiliyor musunuz, benim sayemde, benim gösterdiğim yol ile. Dünyanın en büyük mizah ustalarından biri, Charlie Chaplin yani Şarlo, bir radyo programında benim fıkralarımı anlatmış. Daha doğrusu bizim fıkralarımızı anlatmış. Çok güzel şeyler bunlar” ifadelerine yer verdi.

Filozofların dahi eserlerinde fıkralarına yer verdiğine değinen Temsili Nasreddin Hoca; konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ne mutlu bana ki sizler de benim fıkralarımı, hikayelerimi hala yaşatıyorsunuz. Yaşatmanız güzel de arada bir görüyorum, ben ve çağdaşlarım Mevlana, Yunus Emre olmasaydı acaba sizler o Twitter’da, Instagram’da, Facebook’ta ne paylaşacaktınız merak ediyorum. Hala benim sözlerim yazılıyor, Yunus Emre’nin, Mevlana’nın sözleri yazılıyor. Güzel, paylaşın. Buna itirazım yok da bir şeye itirazım var; arada bana ait olmayan hikayeleri, sözleri, fıkraları Nasreddin Hoca’nın ağzındanmış gibi yazmayın. Birisi ‘Damlaya damlaya göl olur’ yazmış, altına da ‘Nasreddin Hoca’. Vallahi söz bana ait değil ama kim demişse güzel demiş. Bugün gölümüze bakıyorum da su seviyesi bayağı aşağılara inmiş, kuraklık başlamış. İleride damlaya damlaya da göl olmaz, o yüzden doğaya dikkat edelim, doğayı sevelim ki doğa da bizi sevsin. O güzel kirazımız, o gölden alıyor bütün lezzetini tadını. Aman torunlarım, doğaya sahip çıkalım, bütün canlılarımıza sahip çıkalım. Onlar bizim yarınlarımız. Bindiğimiz dalı kesmeyelim.

Geçenlerde sosyal medyada bir heykelimi gördüm. Baktım, baktım hiç bana benzemiyor. Biraz daha baktım hiçbir şeye benzemiyor. Ne hoca hoca, ne eşeği eşek, ne heykeltraş heykeltraş, ne heykel heykel. Adamcağız bir tek benim Ya tutarsa’mdan yola çıkmış ama o da tutmamış. Bazı işler sanat ister, bilim ister, özveri ister, ustalık, emek, ter ister.”

Mesajlarını hatırlattı

Verdiği mesajların “Çevre Bilinci” ve “Hoşgörü, mizah” olduğunu hatırlatan Temsili Hoca; “Mizahla, hoşgörüyle bakarsak, empati yaparsak dünyadaki savaşlar azalır, birlik, beraberlik daha da yukarı çıkar. O yüzden Akşehir’den, dünyanın ortasından bu mizah, bu hoşgörü yayılmaya devam etsin. Dünya da daha güzel bir dünya olsun” şeklinde konuştu. Nasreddin Hoca Üniversitesi açılacağını duyduğunu da belirten Temsili Hoca Behzat Uygur; “Ne güzel olur. O üniversiteden ne güzel torunlarım yetişir” dedi.

Konuşması sonrasında Konya Valisi Vahdettin Özkan, 62’nci Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği’nde temsili Nasreddin Hoca olma görevini üstlenen Behzat Uygur’a “Altın Eşek Ödülü” takdim etti.

Törenin tamamlanmasının ardından, Cumhuriyet Meydanı’nda sergi açılışları gerçekleştirildi. Açılışı yapılan sergiler şöyle:

*Karikatür Sergisi: Nasreddin Hoca Figürleri / Karikatürcüler Derneği

*Sende de Bende de Anısı Var Akşehir’in Hafızası: Fikri Er

*Akşehir’den İnsan Manzaraları: Ahmet Genç

*Dünyanın Ortası, Hoca Nasreddin Diyarı, Gülmece Başkenti Akşehir: Halit Kinvan

*Akşehir’i Seviyorum, Geziyorum: Ahmet Er

*İpek Halı Sergisi: Şeneller Halıcılık

*Cam Sergisi: Mavi Tuna

*Ahşap Dekorasyon Sergisi

*Hediyelik Eşya Sergisi: AKSEV

*Hediyelik Eşya Sergisi: Ömür Reklam