Ülkemizde faaliyet gösteren Engelli Dernekleri Federasyonu (EDF); 7 Mayıs 2011 tarihinde 7 engelli derneğinin bir araya gelmesiyle Ankara’da kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu. Hedef kitlesi engelliler ve aileleri olan Federasyon, meslek edindirme kursları ve merkezinde engellilerin olduğu projeleriyle engelli vatandaşlara destek sağlıyor.

2006 yılında kurulan Engelliler Konfederasyonu da engellilerin insan haklarının geliştirilmesi ve engelli bireylerin güçlenmesi yaklaşımıyla; istihdamdan sağlığa, eğitimden örgütlenmeye kadar pek çok konuda engellilerin desteklenmesi ve karar süreçlerine katılımının artırılması yönünde yoğun bir faaliyet sürdürüyor.

Konfederasyonun projeleri arasında yer alan “Aktif Yurttaşlık Hakkımızdır: Türkiye Engelliler Meclisine Doğru” projesi kapsamında halihazırda 54 ilimizde İl Engelli Meclisi kuruldu. Bu meclislerin kuruluşuna ise 17 büyükşehir ile 38 il ve ilçe belediyesi katıldı. 54 İl Genel Meclisinin 15’inde kadın başkanlar görev yapıyor.

Ülkemizde engelli vatandaşların istihdam edilmeleri, ekonomik sorunlarının çözülmesi, memur atamalarının gerçekleştirilmesi konularında yaşanan sıkıntılar sıklıkla gündeme taşınırken, yaşam kalitelerinin artırılması ve günlük hayatın engelli vatandaşlarımız için kolaylaştırılması yönündeki uygulamaların birçok il ve ilçede henüz hayata geçirilmemiş olması da tepkilere neden oluyor.

Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde yapılan düzenlemelerin bir bölümünün bir ya da birden fazla ertelemeye maruz kalması ile binalarda engellilerin ulaşılabilirliği açısından yapılması istenen değişikliklerin düzenlenme tarihlerinin uzatılması, sorunların çözümünde yaşanan gecikmelerin etken nedeni olarak görülüyor.

Akşehir’de faaliyet gösteren Akşehir Zihinsel ve Bedensel Engellileri Koruma Derneği ve Spor Kulübü (AKŞENDER) Başkanı Abdilkadir Susam; ilçemizde yaşayan engelli vatandaşlardan 2022 yılında maaşı kesilecek olanların sayısının oldukça yüksek olacağı iddiasını dile getirirken, pandemi desteğinde maaş alma kriterine bağlı kalınması nedeniyle desteğin tam anlamıyla amacına ulaşmadığını söyledi.

Sosyal Yardımlaşmanın engellilerle ilgili biriminin faaliyet gösterdiği Engelsiz Yaşam Merkezi’nin bir an önce engelli vatandaşlara tahsis edilmesi taleplerini yineleyen ve ilçede bulunması gereken engelli rampalarının yetersiz olduğunu belirten AKŞENDER Başkanı Susam, Dünya Engelliler Günü vesilesiyle yaptıkları ev ziyaretlerini bu yıl pandemi nedeniyle gerçekleştiremeyeceklerini aktardı.

Görmeyenleri Koruma Derneği Akşehir Temsilcisi Kemal Akkoyun da Akşehir’de yaşayan engellilerin bir takım sorunları olduğunu hatırlatarak, bunlara en kısa zamanda çözüm getirileceğini ümit ettiklerini söyledi.

Akşehir’de de özellikle görme engelli vatandaşlar için trafik lambalarında sesli uyarı sistemi ile hissedilebilir izli yollar ve sarı çizgi düzenlemelerinin eksiksiz olarak hayata geçirilmesinin öncelikler arasına alınması talep ediliyor.