Bilindiği üzere, günümüzden yüz yıl önce, Gazi Mustafa Kemal Paşa; Büyük Taarruz’un harekat planını ordunun komuta kademesine aktarmak için organize ettiği toplantıyı düşman istihbaratından gizlemek amacıyla Batı Cephesi Karargahı’na ev sahipliği yapan Akşehir’de bir futbol maçı düzenlenmesini istemişti. Tarihi maçın 100. yıldönümünde, Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü ile Spor Tarihi Araştırmaları Derneği tarafından organize edilen “Milli Mücadelenin Yüzüncü Yılı” etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Yüzyılın Maçından Yüzyılın Zaferine Milli Mücadele ve Futbol” konulu panele, Akşehir Belediyesi adına Belediye Başkan Yardımcısı Yahya Yıldız ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel katıldılar.

Marmara Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Vahdettin Engin, Prof. Dr. Okan Yeşilot, Doç. Dr. Akif Pamuk, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arif Kolay, İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Alihan Limoncuoğlu, Dr. İbrahim Kaçmaz, tarihçi yazar Emel Engin, Spor Tarihi Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kenaroğlu, Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Can Gebetaş ve Karşıyaka Spor Kulübü Tarih ve Müze Kurulu Üyesi yazar Bedri Cumhur Doğu’nun konuşmacı olarak katıldıkları panelde; Türk tarihi için büyük önemi bulunan futbol maçının detayları anlatılırken, futbolun sadece bir oyun olmadığı tezi üzerinde duruldu.

Panelde bir konuşma yapan Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel; Büyük Taarruz’un planlarının Akşehir’de yapılarak bu tarihi maçın da Akşehir’de oynanmasının tüm Akşehirliler için ayrı bir iftihar kaynağı olduğunu belirtti. 

Bu yıl bu tarihi maçın 100. yılı olması sebebiyle Fenerbahçe Spor Kulübü’nden Akşehir’de bir maç oynanması yönünde talepleri olduğunu hatırlatan Öncel; “Avrupa maçları ve lig fikstürü göz önüne alınarak katılım olamadı. Önümüzdeki yıllarda Fenerbahçe’yi Akşehir’imizde görmek istediğimizi bir kez daha belirtiyoruz. Bu yıl yine şöhretler karması ile bu tarihi maçı Akşehir’imizde canlandıracağız. Katılmak isteyen herkesi Akşehir’imize, Milli Mücadelemizin Batı Cephesi Karargahı olan şehrimize davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.