15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü konulu fotoğraf sergisinin, ilçe protokolünün katılımıyla açılmasının ardından program, Akşehir Belediyesi Mehter Grubu’nun sunduğu gösteriyle başladı. Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasından sonra, 15 Temmuz’u anlatan çeşitli belgesellerin gösterimine geçildi.

Programda bir konuşma yapan Akşehir Kaymakamı Ahmet Sait Kurnaz; “15 Temmuz gecesi, devletimiz büyük bir hain saldırıya maruz kalmış; demokrasimize, Cumhuriyetimize karşı darbe girişimi yapılmıştır. Şehitlerimiz, Gazilerimiz, gün iradeye sahip çıkma günüdür diyerek darbecilere teslim olmayan tüm vatandaşlarımız o gece cesaretleriyle, kararlı ve dik duruşlarıyla tarih yazdılar. Tankın, topun, uçağın, helikopterin, tüfeğin karşısına imanıyla, inancıyla, yüreğiyle dikilerek hain darbeye izin vermediler. Bir demokrasi destanı yazdılar. Ülkemize, milletimize, birliğimize, bütünlüğümüze ve demokrasimize karşı yapılan bu hain darbe girişiminde 251 vatan evladı şehitlik, binlercesi de gazilik mertebesine erişmiştir. 15 Temmuz’da meydanları, havalimanlarını, yolları, köprüleri doldurarak Fethullahçı Terör Örgütü mensubu hainleri hezimete uğratan vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum“ dedi.

Daha sonra söz alan Belediye Başkanı Salih Akkaya da konuşmasında; “Hepinizin bildiği ve yakinen yaşadığı üzere 5 yıl önce bugün, Türkiye Cumhuriyeti, tarihinin en büyük hainliği ile karşı karşıya geldi. Milletin huzuruna, ülkemizin bütünlüğüne, devletin varlığına kasteden 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin yıldönümündeyiz. Yarım asra yakın bir sürede; milletimizin dini hissiyatını istismar ederek emperyalizmin hizmetinde faaliyet gösteren aşağılık yapı; iradelerini, vicdanlarını karanlık mahfillere kiralayarak, istismar ettikleri bu milletin geleceğine kastetmeye kalkıştı. Kahraman milletimiz, yani sizler o gün, tarihte eşi ve benzeri görülmemiş bir mücadele örneği göstererek demokrasimize, istiklal ve istikbalimize sahip çıktınız. Akşehir’in kahraman evlatları kimsenin darbeye kalkışmasına müsaade etmedi” ifadelerine yer verdi. Akkaya konuşmasını; “Bu milletin 251 evladını şehit eden, binlerce evladını yaralayan FETÖ ile mücadelemiz de hizmet etme çabamız ile doğru orantılı olarak ilelebet sürecek. Bundan hiçbir vatandaşımızın şüphesi olmasın” diyerek tamamladı.

Ülkemizin gördüğü en organize, en sinsi, en kalleş saldırılardan biri olan 15 Temmuz hain darbe girişiminin 5. yıldönümünde meydanda buluştuklarını söyleyen AK Parti Akşehir İlçe Başkanı Abdurrahman Çardakoğlu ise; “Allah’ın yardımı ve milletin cesareti ile bastırılan darbe girişimi sırasında hainlerin kurşunları ve bombalarıyla şehit düşen 251 kişiye Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Her kesimden vatandaşla, polis ve askerle darbe gecesi şehitler kervanına katılan 251 vatandaşın tamamının ismi tarihe ve kalplere silinmemek üzere kazınmıştır. Gazilik unvanıyla şereflenen kardeşlerimize de sağlık ve afiyet diliyorum” şeklinde konuştu.

15 Temmuz Gazisi Hüseyin Öztürk’ün de yaşadıklarını ve duygularını paylaştığı konuşma sonrasında, 15 Temmuz’u anlatan filmleri izleyen kalabalık, çalınan müzikler eşliğinde coşkulu dakikalar geçirdi. Kur’an-ı Kerim tilaveti ve İlçe Müftüsü Ahmet Müjdeci’nin yaptığı duanın ardından saatler 00:13’ü gösterdiğinde sela okundu. Program, meydanda yapılan demokrasi nöbeti ile sabaha kadar devam etti.