Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “demokrasi sistemi ile devlet şekli” olarak tarif ettiği Cumhuriyet rejimi için; “Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir” demişti.

29 Ekim 1923 Pazartesi günü İsmet İnönü başkanlığında toplanan Meclis’te yapılan oylamada, oturuma katılan 158 üyenin tamamının oyuyla kabul edilen Anayasa değişikliği ile Cumhuriyet’in ilanının ardından yapılan gizli oylamada da yine 158 milletvekilinin tamamının oyunu alan Gazi Mustafa Kemal, TBMM tarafından yeni Türk Devleti’nin ilk Cumhurbaşkanı seçildi.

19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkışıyla başlayan mücadelede, Kurtuluş Savaşımızda elde ettiğimiz zaferi Cumhuriyet ile taçlandıran ve eşit haklara sahip birer yurttaş olmamızın yolunu açan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz.  

Bu toprakları bize vatan yapan ve ülkemiz için canını siper etmeye devam eden; Atatürk ve silah arkadaşları ile bütün şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyoruz.

Ruhları Şad Olsun, Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun!

Pervasız