Halkın haber alma özgürlüğü doğrultusunda gayret gösterirken aslında bir anlamda kamu görevi yapan gazetecilerin zaman zaman düşüncelerinden dolayı özgürlükleri kısıtlanırken, toplumsal kargaşaları ve çatışma ortamlarını takip eden gazeteciler, çatışan tarafların ya da müdahalelerin hedefi olabiliyor, ne yazıktır ki bazı meslektaşlarımız yaşamlarını yitiriyor.

Çalışan Gazeteciler Günü’ne birçok sorunla girildiğini belirten Türkiye Gazeteciler Sendikası; “Sadece 2021 yılında, en az 130 davada 250 gazeteci, haberleri nedeniyle yargılandı. Basın ve ifade özgürlüğünün kısıtlandığı, gazetecilerin hemen her gün adliye koridorlarında haberlerini savunmak zorunda bırakıldığı bir ortamda kutlanacak bir şey görmüyoruz” diyerek “Neyi kutlayalım?” diye soruyor.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca da yayımladığı mesajda; “Birçok hakları ellerinden alınan ve ekonomik zorluklar nedeniyle hayatta kalma mücadelesi veren basın çalışanları, 10 Ocak’ı buruk yaşıyorlar. Basın Kartı sahibi olan ve olmayan gazeteci ayrımı, büyük mağduriyetler yaşatmaktadır. Gazetecilik, bir meslek olmanın da ötesinde büyük fedakarlıklar gerektiren, adeta kendine özgü bir yaşam biçimidir” ifadelerine yer verirken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Şubat 1924 tarihinde İzmir’de gazetecilerle sohbeti sırasında söylediği cümleleri hatırlatıyor:

“Türkiye basını, milletin gerçek ses ve iradesinin doğduğu yer olan cumhuriyetin etrafında çelikten bir kale oluşturacaktır. Bir düşünce kalesi, düşünce yolu kalesi. Basın görevlilerinden bunu istemek, cumhuriyetin hakkıdır.”

Pervasız Gazetesi çalışanları olarak; kurucumuz rahmetli gazeteci yazar Ahmet Şener’in mesleki değerleri çerçevesinde, O’nun gazetecilik anlayışını sürdürmek için çalışmaya, Ulu Önder’imizin belirttiği gibi cumhuriyetin etrafındaki düşünce kalesinde yer almaya devam edeceğimizi, siz değerli okuyucularımızla paylaşırken, tüm meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz.