63. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği, saat 10:30’da Geleneksel Dellal’ın Halkı Şenliğe Çağrısı ile başladı. Saat 15:30’da Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi önünden şenliğe çağrılan Temsili Nasreddin Hoca Behzat Uygur; bu yıl göle barış ve kardeşlik mayalayacağını söyledi.

Daha sonra başlayan kortej yürüyüşünde halkı selamlayarak şeker ve fıstık dağıtan Hoca, eşeğinin huysuzlanması üzerine güzergahı yürüyerek tamamladı. Uygur’un, kendisine yöneltilen “Hocam, eşek nereye gitti?” sorusuna “Düşmeseydim de zaten inecektim” yanıtını vermesi, gülüşmelere neden oldu. Kortej yürüyüşü, Nasreddin Hoca Mezarlığı girişinde tamamlandı.

Kortejin ardından, beraberindekilerle Yeniköy Mahallesi ÖZUS Çiftliği’ne geçen Nasreddin Hoca, halk oyunları ekiplerinin sunduğu gösteriyi takiben Akşehir Gölü’ne maya çaldı. Temsili Nasreddin Hoca Behzat Uygur; barış ve kardeşlik mesajları vererek geleneği bu yıl da yerine getirdi ve gölü mayaladı.

Şenliğin resmi açılış töreni, saat 17:30’da Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. Açılış Törenine; Konya Valisi Vahdettin Özkan, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Übeyit Aça, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Akşehir Kaymakamı İsmail Küreci, Garnizon Komutanı Albay Tolga Yuvalı, Belediye Başkanı Salih Akkaya, AK Parti İlçe Başkanı Abdurrahman Çardakoğlu, MHP İlçe Başkanı Salih Akça, çecre ilçelerin Belediye Başkanları ve siyasi partilerin ilçe başkanları, Konya ve Akşehir’den kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

İbrahim Han’ın sunduğu törenin açılış konuşmasını yapan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya; tüm katılımcılara hoş geldiniz diyerek teşekkür ederken, şenlik boyunca gerçekleştirilecek olan etkinlikleri hatırlattı. Akşehir Kaymakamı İsmail Küreci yaptığı konuşmada; Nasreddin Hoca’nın Sivrihisar’da doğduğunu, Akşehir’de yaşadığını ve burada defnedildiğini belirterek, Hoca’nın kimseyi kırmaksızın eleştirdiği mizahı ile tüm dünyada tanındığını vurguladı.

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Übeyit Aça, AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Konya Valisi Vahdettin Özkan ile Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın konuşmalarının ardından, Temsili Nasreddin Hoca törene katılanlara hitap etti.

Yaklaşan Kurban Bayramı’na değinen Hoca; teknolojinin geleneklerimiz üzerindeki olumsuz etkisine,  torununun whatsappdan yolladığı video ile bayramını kutlamasını örnek gösterdi. Temsili Hoca Behzat Uygur; “Ben de onun bayram harçlığını, paranın videosunu çekip göndererek veriyorum.” dedi.

Nasreddin Hoca, konuşmasını; çağdaşlığı elden bırakmadan geleneklerin korunması, kimsenin hakkının yenmemesi, ülkenin doğal güzelliklerinin, ormanlarının, ağaçlarının ve hayvanlarının korunması yönünde herkesin söz vermesini isteyerek tamamladı.

Programın son bölümünde; 41. Uluslararası Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması Akşehir Belediyesi Özel Ödülü ve AFAD 8. Uluslararası Fotoğraf Yarışması Ödülü ile Temsili Nasreddin Hoca Behzat Uygur, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’a birer tablo takdim edildi.