Covid-19 tedbirleri nedeniyle sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilerek düzenlenen etkinlikler, Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreniyle başladı. Törene; Kaymakam Ahmet Sait Kurnaz, Garnizon Komutanı Albay Tolga Yuvalı, Belediye Başkanı Salih Akkaya, İlçe Protokolü, kamu kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, şehit aileleri, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, zafere giden yolda ve düşmana son darbenin vurulmasında Akşehir'in büyük önemi bulunduğunu ifade eden Belediye Başkanı Salih Akkaya; “Ümitlerin kaybolmaya başladığı ve morallerin gittikçe bozulduğu bir ortamda Türk Milleti, Milli Mücadele’ye girişerek yeniden dirilişin destanını yazdı. Bu destanın yazılmasında, ülkemizin farklı şehirleriyle birlikte Akşehir’in de fevkalade hizmetleri olmuştur. Hatta öyle ki; Büyük Zaferin tohumları Akşehir’de atılmış, 9 Ay 10 gün süreyle savaş planları ve stratejileri burada yapılmıştır. Zira Akşehirlinin mayasında, her zaman olduğu gibi o gün de vatan için kanlarını, canlarını ve mallarını seferber etme ruhu vardır. Şehirlisi, köylüsü, işçisi, memuru yekvücut olmuş ve askere her tür desteği sağlayan cephe gerisi kahramanları olarak tarihteki yerlerini almışlardır. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından, 28 Temmuz 1922’de Akşehir’de bir futbol müsabakası düzenlenmiştir. Taarruza ilişkin yapılacak toplantıların büyük bir gizlilik içinde gerçekleşmesi ve savaş hazırlıklarının düşmana fark ettirilmemesi bakımından bu müsabaka önemlidir. Maç dolayısıyla Akşehir’e gelen üst düzey komutanlar bu sayede Büyük Taarruz konusunda bilgilendirilmişler, onların fikir ve önerileri de alınarak hazırlıklar tamamlanmıştır. Akşehir, Batı Cephesi Karargahı’nı 24 Ağustos 1922’de, büyük bir coşku ve dualarla uğurlamış ve 26 Ağustos’ta başlayan Büyük Taarruz, 30 Ağustos 1922’de zaferle sonuçlanmıştır. Böylece Türk Milletinin,  hürriyet ve bağımsızlık içinde yaşama onuruna kavuşmasıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin de temelleri atılmıştır. Bu ülke için, kanlarını canlarını feda eden ecdadımız, göğsümüzü kabartıyor. Onlarla övünüyoruz. İnanıyorum ki milletimiz, baştan sona, kahramanlık destanlarıyla dolu olan Milli Mücadele sonucunda ayağa kalkışını ve şahlanışını, milli birlik ve beraberlik anlayışıyla her zaman koruyacaktır. Tıpkı bir gecede tüm dünyaya bir olmayı ve vatan sevgisini öğrettiğimiz 15 Temmuz Hain Darbe Girişiminde olduğu gibi.  Tek yürek olmayı bilen, şanlı bir tarihi geçmişe sahip olan bu büyük millet, sergilediği birlik ve beraberlikle, ülkemizin parlak geleceğine olan güvenli bakış açımızı bir kez daha perçinlemiş, ülkemizi içten ve dıştan yıkmak isteyenlere de çok anlamlı bir mesaj vermiştir” dedi.

Başkan Akkaya’nın konuşmasının ardından Gazi Serdar Ülker ile Seyyid Mahmut Hayrani Anadolu Lisesi öğrencisi Berke Başar tarafından şiirler okundu ve Akşehir Belediyesi Mehter Grubu tarafından bir gösteri sunuldu. Daha sonra protokol ve törene katılan heyet, temsili olarak mehter grubu ve Atlı Okçuluk Kulübü üyeleri eşliğinde “Akşehir üstünden Afyon’a Yürüyüş” gerçekleştirdiler. Yürüyüşün sonunda Akşehir Batı Cephesi Karargahı Müzesine ulaşan heyet, Akşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Emekli Öğretmen Fikri Er tarafından düzenlenen Atatürk’ün Akşehir’de olduğu günlerdeki fotoğraflarının bulunduğu fotoğraf sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

Akşehir’deki Onur Günü etkinlikleri; Türkiye Emekli Subaylar Derneği’nin düzenlemiş olduğu Büyük Taarruz Bisiklet Turu’nun Akşehir ayağı ve Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu iş birliğiyle Nasreddin Hoca Stadyumu’nda yapılan, Akşehir Nasreddin Hoca Atlı Okçuluk Spor Kulübü ile Eskişehir Sultan Atlı Okçuluk Spor Kulübü Savaş Sanatları Ekibi’nin katıldığı Atlı Okçuluk Gösterileri ile tamamlandı. Bisiklet turu, Akşehir ayağının ardından; 26 Ağustos’ta Afyon Kocatepe’de, 9 Eylül’de İzmir Konak Hükümet Meydanı’nda organize edilen törenlere iştirak edilecek, 22 Ağustos’ta Anıtkabir’den alınan Bayrak, İzmir Valisine takdim edilecek.

​​​​​​​