Başta kamu binaları ile cadde ve sokaklar olmak üzere şehirlerin ve tüm yaşam alanlarının, engelli vatandaşların erişebilirliğini artırmak ve yaşamlarını kolaylaştırmak yönünde düzenlenmesi gereği önemini koruyor. Ayrıca, engellilerin sorunlarının çözümüne odaklı tüm sivil toplum kuruluşları; kamuda ve özel sektörde uygulanan engelli kotalarının yükseltilmesi ve eksiksiz uygulanması konusundaki hassasiyeti her fırsatta dile getirmeye devam ediyorlar.

Engelliler Haftası’nda dikkat çekilmesi gereken bir diğer önemli husus ise engelliliğin nedenlerinin büyük bir bölümünün aslında önlenebilir olmasıdır. Akraba evliliği ve gebelikte yaşanan sorunlardan kaynaklanabilecek engelliliğin önlenmesi; yeni doğan bebeklerde yapılacak taramalarla erken tanı ve tedavi sonucu mümkün olabilmektedir. Başta trafik kazaları ve iş kazaları olmak üzere, ev kazaları açısından da toplumun bilinçlendirilmesi ve önlemlerin artırılmasıyla, kaza sonucu yaşanan engellilik vaka sayılarında düşüş sağlanabilmektedir.

Farkındalık oluşturma ve bilinçlendirme çabaları, yalnızca Engelliler Haftası ile sınırlı kalmamalı ve bu konudaki sosyal politikalar geliştirilmeye ve uygulanmaya devam edilmelidir.