Akşehir Kaymakamı Ahmet Sait Kurnaz, Garnizon Komutanı Albay Tolga Yuvalı ve Belediye Başkanı Salih Akkaya tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından Saygı Duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşımız okundu.

Törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Salih Akkaya; Onur Günü heyecanını şu ifadelerle paylaştı:

“Polatlı Alagöz’den Akşehir’e taşınan Batı Cephesi Karargahı, 9 aydan fazla bir süre ilçemizde misafirimiz oldu. İstiklal ve istikbal mücadelemizde önemli yeri olan Akşehir’imizde Onur Günü’müzün 99. Yıldönümünü büyük bir heyecan ve mutlulukla kutluyoruz. Kutlu kurtuluş mücadelemizin en önemli stratejileri ve planları, Mustafa Kemal Atatürk tarafından şehrimizde yapılmıştır.

Tarihe altın harflerle yazılan Büyük Taarruzda, bağımsızlığı ve vatanı için canını seve seve ortaya koyan Türk milletinin evlatları olarak bugün bizler şükranlarımızı sunuyoruz. Milli Mücadele’nin kahramanları, Anadolu’yu da arkalarına alarak dünyayı düşmana zindan ettiler ve yeniden doğuşun görevlerini layıkıyla yerine getirerek, bizlere bugünün Türkiye’sini miras bıraktılar.

Bu mücadelede ve düşmanın topraklarımızdan defedilmesinde, şehrimizin katkısı büyük olmuştur. Canları pahasına ellerinden gelen tüm desteği orduya veren Akşehirliler olarak bizler, bu kutlu günü yeniden yaşamanın sevinci içerisindeyiz. 24 Ağustos 1922 tarihinde Batı Cephesi Karargahı’nı dualarla uğurlayan, 30 Ağustos Zaferinde de pay sahibi olan şehrimiz için bugün şeref günüdür.

Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve bekası için canını veren aziz şehitlerimizi saygı ve rahmetle, kahraman gazilerimizi de şükranla anıyorum. Onur Günümüz kutlu olsun.”

Konuşmanın sonrasında, bir gazimiz ve bir öğrencimiz tarafından şiir okunmasının ardından, Mehteran eşliğinde başlayan Akşehir Üstünden Afyon’a Temsili Yürüyüşü, Batı Cephesi Karargahı Müzesi’nde sona erdi. Burada kısa bir konuşma gerçekleştiren Müze Müdürü Sevcan Çavdar, binanın tarihçesi hakkında bilgi aktarımında bulundu. Sevcan Çavdar; “18 Kasım 1921 tarihinden 24 Ağustos 1922 tarihine kadar Batı Cephesi Karargahı olarak kullanılan binamız, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. Arasta’da urba dikerek, mermi imal ederek Kuvayı Milliye birliklerine destek veren Akşehir halkının milli duyguları oldukça yüksektir. Bu yıl 99.’sunu idrak ettiğimiz Onur Günü’müzde ve Milli Mücadele’nin 100. Yıldönümünde, kutlamalarımızı; Bakanlık, ilgili kurumlar ve sivil toplum kuruluşları ile koordineli olarak bize yaraşır bir şekilde gerçekleştirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Müze ziyaret edilerek bölümler ve odalara ilişkin bilgi paylaşımının ardından, program sona erdi. Programa, Akşehir Cumhuriyet Başsavcısı Abdulhamit Durgut, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Akdemir, İlçe Jandarma Komutan Vekili Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Coşkun Şahin, İlçe Milli Eğitim Müdürü A.Barbaros Topaloğlu, Akşehir Müftüsü Ahmet Müjdeci, AKŞAD Başkanı İsmail İnce, kurum temsilcileri, Belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.