Batı Cephesi Karargahı’nın 24 Ağustos 1922 tarihinde Akşehir’den uğurlanmasının ardından, Türk kadınının silah ve cephane taşıdığı kağnılar, Akşehir üzerinden Afyon’a akmaya devam etti. İki gün sonra, 26 Ağustos gecesi başlayan hazırlıklar ve yoğun topçu ateşini takiben saat 06:00’da hücuma geçen Türk ordusu, Başkomutan Mustafa Kemal’in idare ettiği harekatla düşmanı bozguna uğrattı. Dağılan ve kaçmaya başlayan Yunan ordusu, “İlk Hedefi Akdeniz” olan ordumuzun İzmir’e girmesiyle gemilerle Anadolu’yu terk ederken; 9 Eylül, İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşu olarak tarihe geçti.

Türk Milletinin verdiği Kurtuluş Savaşı’nın kesin zaferle sonuçlandığı tarih de olan 9 Eylül’ün bir gün sonrasında aldıkları haberle sevince boğulan Akşehirliler, başta Akşehir Mekteb-i İdadi öğrencileri olmak üzere zaferi coşkuyla kutladılar.

Akşehir’de 1876 yılında başlayan eğitim öğretim faaliyetleri çerçevesinde birçok Sıbyan Mektebi (ilköğretim kurumu) açılmış, daha sonra merkezde açılan Rüşdiye ve İdadi mektepleri ile de ortaöğretim verilmeye başlanmıştı.