Bugün, Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde Türk milletinin ortaya koyduğu irade ile kurulan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 102. Yıldönümü.

“Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” şiarıyla yasama erkini kullanan ve yürütmeyi denetleme görevini üstlenen TBMM’nin 23 Nisan 1920 tarihindeki ilk toplantısını, o günün en yaşlı üyesi sıfatıyla açan Sinop Milletvekili Şerif Bey, kurulan Meclis’in üstlendiği misyonu şu sözlerle ifade etmişti:

“Bu Yüksek Meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla ve Allah’ın yardımıyla milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip, kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi'ni açıyorum.”

Milli egemenliğe dayalı Türk parlamentosunu çatısı altında barındıran Meclis, açılışından bir gün sonra yapılan ikinci toplantısında Mustafa Kemal Atatürk’ü Meclis Başkanlığı’na seçmişti. Atatürk bu vasfı ve görevini, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı olarak seçildiği 29 Ekim 1923 tarihine kadar sürdürdü.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1921 tarihinde Milli Bayram olarak kutlanmasına karar verilen 23 Nisan Bayramı’nı, 23 Nisan 1929 tarihinde çocuklara armağan etti. Böylece 23 Nisan ilk defa, 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak kutlandı ve aradan geçen yıllarda, Türk ve dünya çocuklarına armağan edilmiş tek bayram olma özelliğini korumaya devam etti.

Ulusal egemenlik için; “Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da milli egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir” ifadelerini kullanan Ulu Önderimiz, çocuklarımızın ülke için ne denli önemli olduğunu da “Çocuklar geleceği yapacak adamlardır. Fakat geleceği yapacak olan bu çocukları yetiştirecek analar, babalar, kardeşler hepsi şimdiden az çok aydınlatılmalıdır ki, yetiştirecekleri çocukları bu millet ve memlekete hizmet edebilecek, yararlı ve faydalı olabilecek şekilde yetiştirsinler! Hiç olmazsa yetiştirmek lüzumuna inansınlar!” cümleleriyle aktarmıştır.

Pervasız Gazetesi olarak, Ulu Önderimizin aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyor, başta O ve silah arkadaşları olmak üzere; Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığı için canını feda etmiş tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi rahmetle, hayatta olan gazilerimizi minnetle anıyoruz.

Ulusal Egemenliğimizin 102. Yıldönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mız kutlu olsun.