Yunan ordusunu durdurarak Sevr Antlaşması’nın kabulüne imkan vermemek isteyen Mustafa Kemal’in “Hatt-ı müdafaa yoktur; sath-ı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça vatan terk olunamaz” sözleriyle vücut bulan kararıyla muharebe, geniş bir alana yayılmıştı. 23 Ağustos 1921 tarihinde kuşatma taarruzunda bulunan Yunan ordusu başarılı olamamış, şiddetlenen muharebe, 13 Eylül 1921 tarihine kadar 22 gün 22 gece sürmüştü.

Silah ve mühimmattan kıyafete kadar her türlü ihtiyacın hazır edilmesinde canla başla çalışan ve kağnılarla cepheye taşıyan Türk Kadını ve vatanı için canını feda etmekten çekinmeyen askerimizin zaferiyle sonuçlanan bu büyük muharebe, çok sayıda subayın da kaybına neden olduğundan “Subay Muharebesi” olarak da anılmaktadır.

Türk ordusunun 5 bin 713 şehit verdiği, yaralı ve kayıplarla zayiatın 39 bini aştığı muharebede, Yunan ordusunun kaybı da 23 bin olmuş ve muharebe için “Kan Gölü” ve “Kan Deryası” ifadeleri kullanılmıştı.

Sakarya Meydan Muharebesi, Türk Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası olarak tarihteki yerini aldı. Başkomutan olarak kazandığı zafer sonrasında Mustafa Kemal’e Büyük Millet Meclisi tarafından Gazilik unvanı ve Mareşallik rütbesi verildi.

Pervasız Gazetesi olarak; yaşadığımız toprakları bize Vatan yapan, başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.