Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Siyasi Kombin olarak tanımladığı yerel seçimlerde ittifak formülü, Akşehir’de nasıl işler?

Yerel seçimler öncesi en çok gündemde olan konulardan birisi, genel seçimlerde kurulan Cumhur İttifakı’nın yerel seçimlerde nasıl şekil bulacağı ve uygulanacağı sorusu. Belediye Başkanlıklarının paylaşımında AK Parti ve MHP arasındaki dengenin, Belediye Meclis üyeliklerinin dağılımıyla sağlanmaya çalışılacağı biliniyor. Büyükşehir Belediye Başkanlıklarında ise dengenin, ilçe belediye başkanlıkları üzerinden kurulacağı söyleniyor. Örneğin İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı için AK Parti adayı desteklenecekse, İstanbul’un ilçelerinde MHP adaylarının desteklenmesi gibi. Ancak bu formülün İstanbul’un tüm ilçeleri için uygulanması, elbette beklenemez.

Benzer bir durum Konya için de geçerli gibi gözüküyor. Eğer durum böyleyse, Konya’nın hangi ilçelerinde MHP adayının desteklenebileceği sorusu gündeme geliyor. İşte bu sorunun yanıtı, Bahçeli’nin Siyasi Kombin tanımıyla yanıt bulabilir. Yani ‘ilçede hangi partinin oyu yüksekse, halkta da karşılığı varsa belediyenin o partiye bırakılması.’

İYİ Parti’nin siyasi hayata katılmasından önce MHP Akşehir’de, AK Parti karşısında oyu en yüksek olan siyasi partiydi. 2014 yerel seçimlerinde AK Parti’nin oyu yüzde 46.8 iken, MHP’nin oyu yüzde 41.6 olarak sandığa yansımıştı. Partilerin oy oranlarını analiz ederken, genel seçimle yerel seçimi kıyaslamak, elmayla armutu toplamak gibi olsa da, İYİ Parti gerçeğinden sonraki durumu doğru anlamak için, son genel seçim sonuçlarını da dikkate almak gerekir. Milletvekili genel seçimlerinde Akşehir’de oy dağılımı; AK Parti yüzde 51, MHP yüzde 15 olarak gerçekleşti. Konuşulmaya başlanan Siyasi Kombin tanımlaması hayata geçirilirse ve eğer alınacak kararın içeriği ilçeleri de kapsarsa, bu iki partinin yerel seçimlerde izleyeceği stratejiyi tahmin etmek pek de zor değil.

Diğer taraftan; basit bir aritmetik hesabın, siyaset işin içine girince nasıl karmaşık bir matematiğe dönüşebileceğini kestirmek de zor değil. Elbette sağlam bir öngörüye dayanan, iyi düşünülmüş, akıllıca planlanmış bir siyasetten söz ediyorum.