Mısırlı Mehmet Ali Paşanın oğlu İbrahim Paşa komutasındaki Mısır ordusuyla 21 Aralık 1832'de Konya yakınlarında yapılan savaşta Osmanlı ordusu mağlup oldu ve sadrazamı esir etti.  Mısır ordusu Konya içlerine doğru ilerledi ve Akşehir’e geldi.

Bu ordunun Akşehir’den geçişini Kunos şöyle anlatmaktadır:

1832 yılında, Anadolu’da bir kargaşalık olmuştu ve Kavalalı İbrahim Paşa, Konya’dan Akşehir’e yürüdü. Paşa’nın dikkatinden kaçtı ve askerlerin yolu mezarlıktan geçti ve askerler gülmeye başladılar. Paşa orduyu durdurdu. Neden güldüklerini öğrendi ve mezarı koruyarak askerlerin gülmeden yola devam etmesini istedi. Bu durumu ciddiyet pahasına korumak istiyordu. Ama son asker olan bir Arnavut buna uymadı, mezara girdi ve acayip türbeyi göremedi. Çok korktu. Ödü patladı. Dişleri ve dudaklarını sıkıca kapattı. Gözlerini kapatarak yüksek sesle bağırdı: “Bu adam bir Hoca, bir insan, hiçbir şey yapamazsak en azından bir kahkaha atmalıyız” (Wessclski, 1911).

Bu tarihte Akşehir’de  zorlu kış koşullarını yaşıyordu. Havalar çok soğuk ve her yer karla kaplıydı. Mısır ordusunun bazı kısımları kışın en şiddetli günlerini Akşehir’de geçirmişlerdi. Soğuğun şiddetine dayanamayan Mısırlı askerler bu günkü Tekke köyü olan Baştekkede ki çam ormanlarını kesmişler ve yakmışlardı. Burada soğuktan pek çok Mısır askeri ölmüştü. Soğuğun ve donun şiddetinden mezar kazılamadığı için cesetler derelerin içerisine doldurulmuştu.

Bu askerlerin bir kısmı da ormandan kolayca faydalanarak ısınabilmeleri için Baştekke’ye yerleştirilmişlerdi. Onlardan bir çokları kırıldı ve Tekkenin önündeki mezarlığa gömüldüler.

Mezarlık yakın zamana kadar duruyordu. Şimdi bir kısmı yola ve bir kısmı da bahçeye çevrilmiştir. Mısırlı askerler Akşehir’de kalırken Akşehir yiyecek ve yakacak hususunda büyük bir sıkıntıya düşmüştü.

Mısırlı Mehmet Ali Paşanın oğlu İbrahim Paşa, Akşehir’den 2 Şubat 1833 tarihinde ayrılarak yanına aldığı bir muhafız alayı, iki süvari alayı ve altı topla Kütahya’ya gelmiş. 16 Nisan 1833’de Kütahya’da yapılan bir antlaşma ile Mısırlılar Küçük Asya’dan ayrılmışlar. İlkbaharda Mısır ordusunun ayrılması Akşehir’e gerçek bir bahar getirmiş. Akşehir’de eski ve geniş hayatına kavuştu.