Akşehir Sultan Dağları’nın eteğine yerleşmiş yemyeşil bir  huzur kentidir. Tarihi ,neolitik dönemlerine kadar gider.Etiler döneminde  adı, Thyombrion ‘dur.Kalkalit,Eski Tunç,Hitit Hellenistik, Roma, Bizans,Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinde  yaşamış olan Akşehir,1071 tarihinden itibaren Türkleşmiş Anadolu kentidir.

Ege ile İç Anadolu arasında ayaklarını Konya ovasına uzatmış Akşehir Gölü’nü ufuk yapmış şirin bir kenttir Akşehir.Orta Doğu’yu Avrupa’ya bağlayan kara ve demiryolu üzerinde kurulmuş  uygar bir kenttir Akşehir.Konya’ya 135 km.,Afyon’a ,94 km.,Ankara’ya 260 km., İstanbul’a 523 km., İzmir’e 430 km.,Antalya’ya 400 km.,Adana’ya 483 km., mesafesindedir. Son yıllarda  gelişen tren yollarıyla  daha da kolay ulaşılabilen bir kenttir Akşehir.   Caddelerinde,sokalarında Selçuklu eserleri yaşar.İmaretleriyle Osmanlı medeniyeti soluk alır.Horasan illerinden gelen Seyyid Mahmud Hayrani , Nimetullah Nahçevani ve Hoca Nasreddin gibi  bilginlerin  manevi atmosferiyle  yoğrulmuş bir kenttir Akşehir.Dünyaya nam salmış Hoca Nasreddin gibi halk bilgesinin “ gülen düşünceleriyle”   engin deneyimlerine  tanıklık etmiştir Akşehir . Halk bilgesi ve mizah ustası  Nasreddin Hocamızla her yıl ;göle, barış  ve kardeşlik mayası çalarız Akşehir’de. Nasreddin Hoca’yı tanımak, tanıtmak ve  onunla aynı havayı teneffüs etmek için çağrılan misafirler ağırlanır Akşehir’de.

28 Temmuz 1922 de , düşmanı yanıltmak için futbol turnuvası düzenlenerek Taarruz planları komutanlara duyuruldu. ATATÜRK, Büyük Taarruz kararını  24 Ağustos’taAkşehir’de verdi. Ertesi sabah ,karargah Şuhut’a taşındı  ve iki  gün sonra da     yani 26  Ağustos   sabahı  ordulara Taarruz emri verildi.Sonunda zafer kazanıldı.O günün adı “Onur Günü”olur Akşehir’de .Böylece Türk milletinin sadece düşmanları değil , milleti’nin  makus talihini  de  yenerek bağımsızlık zaferi kazanılmıştır.Türkün bağımsızlık zaferi,insanlık tarihine  not düşülmüştür  Akşehir’de. 24 Ağustos  gününün  adı “Onur Günü”olur Akşehir’de .

 İçinde bulunduğu geniş interlandından dolayı  İl olmayı çoktan hak etmiş bir şehirdir Akşehir. Akşehir’in il haritasına göre ,coğrafi konumuna bakılırsa ; Tuzlukçu,Yunak,Çeltik,Turgut,Altuntaş,Reis,Çakıllar,Argırthanı ,Doğrugöz,Karahöyük gibi belde ve ilçeleriyle güçlü bir il haritasına sahiptir. Bu haritada ; Yeşilçiftlik,Sultandağı,Dereçine ve Doğanhisar ilçe ve beldeleri de  da yer almak isterlerse; kocaman bir il olur Akşehir.

Akşehir,Türk -İslâm sentezinin  hayat bulmuş medeniyetler kavşağıdır .Doğal gıdalar üretilir, ihraç edilir. Sanayide çok mesafeler katetmiş ,tarımda ürettiği benzeri bulunmaz ürünleriyle Anadolu’nun besin kaynağı olmuştur  Akşehir.Otomotiv sanayide ,gıda sektöründe,el sanatlarında  önemli fabrikalara sahip bir kenttir Akşehir. 

Süt ürünleri fabrikaları,ipek halı tezgahları,irili ufaklı yüzlerce atelyeleri,kiraz bahçeleri,tahin-pekmez fabrikaları,dünyaca ünlü endemit bitkileri,yüzlerce tür kuşları…Ve de Doğa cenneti Akşehir Gölü…Aklımıza gelen bu  hazineleri bağrında saklar Akşehir .

 Kültürel birikimde  ,ilköğrenimden başlamak üzere, her türden  orta öğrenim düzeyine kadar,yüzde yüz oranda okullaşmaya sahip olmuştur  Akşehir. Bu eğitimdeki güçlü    alt yapısıyla örülmüş üniversitesi  inşa edilerek üstün başarılara imzasını atmış genç beyinlerden oluşmuş  bir kültür şehridir Akşehir .”Bir sabahtan ,” ”Durnam gelir yata galka,””Emmiler, “Gıcılar” gibi türküleriyle ; geleneksel “Sıra Yarenleriyle” dostluklar kurulur sanatçı kent  Akşehirde.

Gerek coğrafi konumu,gerek kültürel birikimi,gerek ekonomik potansiyeli yönlerinden Orta Anadolu’nun mihenk taşı özelliğini taşır Akşehir. Bilim  ,irfan ve uygarlık    denizinin özellikleri içinde yaşayan ve  yaşatan güzellikler hazinesi bir kentidir  Akşehir.İlçe olarak içinde bulunduğu  konum ve özellikleriyle  artık  “bu elbise” Akşehir’e  dar gelmektedir.Akşehir, yıllardır beklediği  “İl elbisesini” giymeyi hakketmektedir. En önemlisi de,Akşehir İl olursa;kimselere yük olmadan kısa zamanda gelişecektir.Devletine, milletine faydalı olabilecek güçte vatan toprağının seçkin  bir parçası olduğunu tekrar kanıtlayacaktır Akşehir.

Devletin el vereceği  bu “İL OLMA “katkısı  ile Akşehir  ayağa kalkacaktır. Bu isabetli kararla ;ülkemiz , milletimiz ve Türkiyemiz  yükselecektir .Adı gibi yüz akı olacaktır Akşehir . Buyurun gelin, misafir olun bu cennet şehir Akşehir’ e. Yıllardır özlemini çektiğimiz “İl olma sevdamıza” bu  sefer  karşılık verin diyoruz…

İl OLMAYA LAYIKTIR “DÜNYANIN ORTASI” BU KENT  AKŞEHİR !” .YİNE BİZLER DİYORUZ Kİ  ,ARTIK AKŞEHİR İLOLMALIDIR.                 

font-family:"Calibri",sans-serif;