Başkan Akkaya ve diğer sorumluların 5 yıl boyunca haberleri bile olmamış!

Haber/Yorum: Ümit Aykut Şener

Akşehir Belediyesi’ndeki Akaryakıt Hırsızlığı iddiaları kamuoyunun gündemine bomba gibi düştü.

Belediyenin Fen İşlerinde görevli bir işçinin yaklaşık 5 yıldan beri kuruma ait araçlardan mazot çektiği ve ucuz fiyatla piyasaya sattığı yapılan bir şikayet/ihbar üzerine ortaya çıktı.

Akşehir Belediyesi’ne kayıtlı araçlarda (iş makineleri dahil) GPS Takip Cihazı bulunduğuna göre, nasıl oluyor da bu hırsızlık Akşehir Belediyesi tarafından değil de sorumlu bir vatandaşın ihbarı ile ortaya çıkıyor? İki dönemdir Akşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüten Salih Akkaya dönemine isabet eden bu akaryakıt hırsızlığı olayı, kamuoyunda Başkanın ‘yönetimde zaafiyet mi gösteriyor’ şeklinde algılanmasına neden olabilir.

Çünkü GPS ile donatılmış araçların konumu, kaç km. yol yaptığı ve kaç litre mazot/benzin kullandığı rutin kontrollerle tespit edilmesi çok kolay da Belediyenin Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün bu durumu fark etmemesi  çok şaşırtıcı bir durum değil mi?

Başka bir deyişle; Fen İşleri Müdürlüğü bugüne kadar kendisine bağlı araçların ve iş makinelerinin kontrollerinin sağlanması amacıyla GPS takibi ve akaryakıt kullanımı konusunda haftalık veya aylık çizelge oluşturarak bu birimle bilgi alışverişinde bulunuyor mu?

5 yıldır yapıldığı iddia edilen mazot hırsızlığı konusunda ilgili resmi evrak üzerinde bir oynama olmadan gerçekleştirilmesi mümkün müdür? Eğer mümkünse o zaman araçlara takılan GPS’leri kim kontrol ediyor ya da etmiyor? Bunu ortaya çıkarmak da Belediye Başkanının sorumluluğunda ve yetkisindedir. 

Akşehir Belediye Meclisi acilen toplanmalı ve oluşturulacak ortak bir komisyonla  bu olayın üstüne cesurca gitmelidir. Yolsuzluğa giden bu paralar kimsenin babasının parası değil, HALKIN’dır!

Akşehir Belediyesi bu şikayet/ihbar üzerine olaya karışan işçiyi görevinden uzaklaştırmış ve hakkında adli makamlara şikayette bulunmuştur. İşçinin bağlı bulunduğu sendikanın hizmet iş kolundan disipline sevk edildiği ve sonrasında alınan karar doğrultusunda Belediyeden ihraç edildiği iddia ediliyor.

5 yıldan beri yapılan mazot hırsızlığında elde edilen gelirin akıbetinin henüz hangi boyutlarda olduğu bilinmiyor. Bu gelirin net rakamının ancak atanacak bilirkişi marifetiyle ortaya çıkması mümkün olabilir.

Peki, Akşehir Belediye Başkanı bu olayda sorumlu olan ilgili daire müdür/müdürlerini soruşturma bitinceye kadar açığa almayı düşünüyor mu? Sonuçta bu hırsızlık Belediyenin iç denetim mekanizması işletilerek değil, sorumluluk sahibi bir vatandaşımızın şikayeti/ihbarı üzerine ortaya çıkarılmıştır. Üstelik Başkanın iki dönemdir kendi kontrolünde olduğu Akşehir Belediyesi’nin adının böylesine bir hırsızlık olayı ile anılması hiç de hoş olmamıştır. Başkan geriye dönük olarak diğer birimleri de sıkı bir denetlemeye tabi tutar mı, bekleyip göreceğiz.

İçişleri Bakanlığı ve Sayıştay’ın olaya müdahil olup geçmiş yıllara dönük soruşturma başlatması kaçınılmaz gibi görünüyor.

Unutulmamalıdır ki; ileriye dönük siyasi planları olanların karşılarına bu ve buna benzer olaylar çıkacağı, seçmen tarafından kendilerine kesinlikle hatırlatılacağı gibi, esnaf veya seçim ziyaretlerinde yüzüne karşı da söylenecektir.

İşte bu nedenle, Akşehir Belediye Başkanı şeffaflık içerisinde bu soruşturmanın yürütülebilmesi ve adli makamlara kolaylık sağlanması açısından, eğer bu olayda sorumluluğu olanlar varsa geçici olarak açığa almalıdır. Meclis Üyeleri neyler bilinmez ama halk mutlaka bu adımı atmasını haklı olarak Başkandan bekler.

İşin en acı tarafı ise, bu hırsızlık olayından Başkan Akkaya ve diğer sorumluların 5 yıl boyunca haberlerinin dahi olmaması. Bu ihmalin sorumluları kim/kimler?

Halkın ve kamunun parasına sahip çıkamayacaksanız, yapılacak yöntem bellidir. Bu hırsızlıktan ve yönetim zaafiyetinden dolayı kamuoyuna hızlı bir açıklamanız olacak mı, halktan özür dileyecek misiniz sayın Başkan? Ne de olsa Belediyenin tüm sorumluluğu kurumun başı olarak olarak size ait değil mi?

Akşehir Halkı, ilçemizdeki tüm siyasi parti temsilcilerinin bu olay hakkındaki görüşlerini ve yorumlarını duymak, bilmek ister.

İşte size Hodri Meydan!

Ağlarsa anam ağlar, gerisi yalan ağlar. Vay ki vay halimize!