Çocukların her dönemde iple çektiği, büyüklerin ise nerede eski bayramlar diyerek hayıflandıkları bir Kurban Bayramı daha geçti.

Eskiden evler genellikle bir bahçe içinde olurdu. Bahçenin uygun bir köşesine kurban edilecek hayvan için bir çukur açılırdı. Açılan bu çukurun başına getirilen kurbanlık, ayakları bağlandıktan sonra, evde bulunan herkesin gözü önünde, Allah için kesilerek kurban edilirdi.

Her yaştaki aile bireyinin, kurban kesimi esnasında bir katkısı olurdu. Kimi birazdan parçalara ayrılacak kurbanın etlerinin konulacağı kovalara bekçilik eder, kimi de korkusunu yenmek için gözlerini sıkı sıkıya kapatsa da yine de o telaşenin içinde olurdu.

Evin büyüğü kurbanı keserken, hep bir ağızdan mutlaka tekbirler getirilir ve kurban kesme imkanı veren Allah'a, şükür namazı kılınırdı.

Hayvanın kanı bu çukura dolarken, yine hayvanın yenmeyecek durumda olan sakatatları da bu çukura atılırdı. Sonra bu çukurun üzeri kireç yapılarak kapatılırdı. Kurban kesme işi bittiğinde, ortada en ufak bir atık ya da kan görünmezdi.

Günümüzde ise kurban ortaklığına girmiş olan evin reisi, hissesini poşetlere doldurup evine getiriyor. Eşi ve çocukları kesilen hayvanı görmüyorlar, sadece eve gelen parçalanmış ya da kıyma edilmiş ete şahitlik ediyorlar. Mümkün oldukça özellikle çocuklar, kurban kesimini görmeli, getirilen tekbirlere ve yapılan dualara aşina olmalılar ki büyüdüklerinde rahatlıkla bu görevlerini yerine getirebilsinler.

Şehrin merkezinde belediyenin gösterdiği alanlardaki kurban kesimleri, genellikle hijyene uygun bir ortamda oldu. Bunun dışında merkeze uzak mahallerde kurban kesen vatandaşlar, maalesef yine bilindik yanlışlıkları yaptılar.

Kurbanlarını uygun olmayan ortamlarda kesenler, atıklarını poşetlemeden, çöp konteynerlerine bıraktılar. Havaların aşırı sıcak olması münasebetiyle, şehrin birçok yerinde, ağır bir koku yayıldı. Vatandaş, kendi yaptığı hatanın kokusuyla rahatsızlık yaşadı.

Konteynerlere sinen kan ve sakatat kokularının giderilmesi yine belediye temizlik görevlilerine düşecek. Belediye ivedilikle çöp konteyner dezenfekte araçlarıyla yıkamaları gerçekleştirmeli ve ağır kokuları gidermelidir.

Yoksa çöp konteynerlerinin dibine nüfuz eden kan kokusundan kurtulmak mümkün olmayacaktır.